Početna Gradske teme Slušajmo priče jedni od drugih

Slušajmo priče jedni od drugih

Juče je u popodnevnim časovima svečano otvorena Generalna Skupština Konferencije Evropskih crkava pod nazivom „Vi ćete biti moji svedoci“ u Master centru Novosadskog sajma, a skup je u ime Srpske pravoslavne crkve pozdravio Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej.

To je velika čast za našu crkvu koja je član Evropske zajednice crkava. U vremenu u kojem živimo, u kome ima mnogo nepravde, crkva ima veliko i uvaženo mesto. Ovo religijsko telo savremenom svetu je neophodno jer svet očekuje da čuje jedinstven glas crkve i glas Božiji“ rekao je Patrijarh, a podsetio je uvaženi međunarodni skup na stradanje srpskog naroda, pravoslavnih hramova, manastira i grobalja na Kosovu i Metohiji i zamolio da svetski čelnici podignu svoj glas u borbi protiv nepravednog i nasilnog oduzimanja teritorije Kosova i Metohije Republici Srbiji.

U ime Eparhije Bačke, na čiju inicijativu se skup održava, obratio se Njegovo preosveštenstvo Episkop novosadski i bački gospodin Irinej (Bulović).

Srbija i naš grad, Novi Sad, kroz vekove svog postojanja jesu mesto susreta, dijaloga i saradnje među Crkvama, religijama, narodima i kulturama. Naša radost je utoliko veća što ćete vi, predstavnici različitih hrišćanskih Crkava Evrope, jedni druge upoznavati sa onim što je danas – kao i uvek, uostalom – najpotrebnije i najvažnije, a to je pitanje: kako mi, savremeni hrišćani, svedočimo Hrista Gospoda, raspetoga i vaskrsloga? Dragi prijatelji, – vi koji ste u Srbiji već bili i čija lica sa radošću i ljubavlju ponovo gledamo, i vi, novi prijatelji, koje stičemo zahvaljujući rečima Gospodnjim koje su vas po prvi put uputile u Novi Sad, –narednih dana imaćete priliku da se osvedočite da u Novom Sadu, drugom po veličini gradu u našoj zemlji, većinski srpski i pravoslavni narod živi u uzajamnom prihvatanju, poštovanju i duhovnom prožimanju sa pripadnicima drugih religijskih i etničkih zajednica.“

U ime Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine skupu se pozdravnom rečju obratio njen predsednik gospodin Igor Mirović.

Na našem prostoru dominanta je hrišćanska kultura koja se vekovima prenosi, i baš to je jedna od ključnih spona koja u Vojvodini povezuje pripadnike različitih nacija i konfesija i podseća na međusobno uvažavanje, toleranciju i skladan zajednički život. Verujem da je naše opredeljenje u skladu sa principima dijaloga, izgradnje mira i pomirenja, zaštite ljudskih prava i pravde i drugim univerzalnim principima za koje se zalaže Konferencija evropskih crkava. Zato u nama imate prave domaćine i partnere”.

Konferencija evropskih crkava predstavlja međunarodnu organizaciju koja posreduje u međureligijskom dijalogu i zastupa interes crkava pred međunarodnim institucijama poput Evropske komisije i Evropskog parlamenta.
Osnovana je 1959. godine i okuplja 116 pravoslavnih, protestantskih, anglikanskih i starokatoličkih crkava. Izveštaj sa ove Konferencije u Novom Sadu biće podnet Generalnoj Skupštini Konferencije svetskih crkava koja treba da bude održana 23. avgusta u Ženevi.

Najavljeno je da če preko 500 učesnika diskutovati i razmatrati pitanja društvene neravnoteže u Evropi, izazova za crkvu, progon hrišćana u Siriji i Iraku, slobodu veroispovesti i pravdu za manjinske i većinske zajednice, svedočenje o klimatskim promenama, pravedan udeo u Božijoj zemlji i njenim bogatstvima, migracije u Evropi i druga. U narednim danima biće održano nekoliko predavanja govornika crkvenih velikodostojnika naročito pozvanih da podele svoje sagledavanje određenih tema koje su i ključne tačke u ovogodišnjem programu Konferencije Evropskih crkava, a one su pravda, svedočenje i gostoljublje.

Ključni govornici biće:
Njegova Svetost gospodin Mor Ignjat Jefrem II, Patrijarh Antiohijski i čitavog Istoka, vrhovni poglavar Univerzalne Sirijske pravoslavne crkve;
Njegovo preosveštenstvo gospodin Irinej (Bulović), Episkop novosadski i bački;
Njegovo preosveštenstvo gospodin Porfirije (Perić), Mitropolit zagrebačko-ljubljanski;
Njegova Eminencija gospodin Džastin Velbi, Kanterberijski nadbiskup anglikanske crkve;
Njegova Eminencija gospodin Antje Jackelen, nadbiskup švedske crkve;
Petra Bose Huber iz Evangelističke crkve u Nemačkoj;

Predsedavajući Generalne Skupštine biskup Kristofer Hil, inače predsednik Konferencije Evropskih crkava, otvorio je prvi plenum na kome su svečanim činom usvojena pojedina važna pitanja za buduće delovanje ovog visokog međunarodnog crkvenog tela i predao predsedavanje izabranim moderatorima koji će u narednim danima voditi diskusije na određene teme.

Pored ovog administrativnog dela programa u narednim danima biće organizovani javni molitveni skupovi u novosadskim crkvama i trgovima, kao i šetnje između nekad porušenih a danas obnovljenih mostova Novog Sada.

U večernjim časovima je u Katoličkoj porti održan molitveni skup sa svedočenjima vernika o pojedinim pitanjima koji će biti razmatrani na Konferenciji. Sa prigodnim programom nastupio je ovom prilikom crkveni mešoviti hor Saborne crkve u Novom Sadu „Sv. Georgije“ pod upravom njihovog dirigenta muzikologa dr Bogdana Đakovića.
Oni su vrlo skladno i ujednačeno pevali crkvene pesme različitih konfesija i na više jezika i time pokazali da muzika čini da se još više ujedinimo ka zajedničkom cilju prevazilaženja sukoba i ostvarenju mira među ljudima dobre volje u svetu.

Autor: Adrian Kranjčević
Foto: Gordana Jović