Početna Aktuelno Smenjena SPS direktorka škole u Kisaču, zaposleni novoj direktorki okrenuli leđa! (Foto/Video)

Smenjena SPS direktorka škole u Kisaču, zaposleni novoj direktorki okrenuli leđa! (Foto/Video)

Prvog radnog dana novu v.d. direktorku OŠ “Ljudovit Štur” u Kisaču Anu Leginj, zaposleni su 20. maja dočekali tako što su joj svi okrenuli leđa po uzoru na nedavni snimak medicinara u Belgiji koji su tako pozdravili premijerku i na ovaj način iskazali nezadovoljstvo sa njihovim položajem i odnosom vlade prema zdravstvu, jer su ovom sektoru umanjili budžet.

U pomenutoj Osnovnoj školi u Kisaču, povod za ovakvu reakciju zaposlenih bila je odluka da se smeni dosadašnja direktorka Ana Vozar, koja se na rukovodećem mestu ove obrazovne ustanove nalazila od 2016. godine. Zaposleni u školi su nezadovoljni samim načinom izbora, odnosno sprovođenjem konkursa za izbor direktora škole, koji je raspisan u februaru, ali do čijeg epiloga je, usled pandemije koronavirusa, došlo je tek u maju.

Naime, na konkurs za direktora OŠ „Ljudovit Štur“ su se prijavile dve kandidatkinje: dosadašnja direktorka Ana Vozar i učiteljica nižih razreda Ana Leginj. Kako saznajemo, za reizbor Ane Vozar glasalo je 54 od 61 člana nastavničkog veća i šest od devet članova školskog odbora, a dobila je i podršku Saveta roditelja. Jedina podrška koja je izostala je ona od Nacionalnog saveta koji daje mišljenje za kandidate.

Naime, Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine je 4. marta dao pozitivno mišljenje za protivkandidatkinju Anu Leginj, uprkos željama kolektiva, školskog odbora i roditelja. U Nacionalnom savetu davanje ovakvog mišljenja pravdaju time što je Ana Leginj dobila 17 od 29 glasova, a Ana Vozar nijedan, a najavili su i da će na prvoj redovnoj sednici potvrditi dato mišljenje (budući da je glasanje obavljeno mejlom, što je, kako ocenjuju predstavnici kolektiva, protivno statutu saveta).

Ovaj potez iznenadio je skoro sve zaposlene, a detaljnije obrazloženje kolektiv škole nije dobio.

Sada već bivša direktorka Ana Vozar za naš portal otkriva da je u pitanju politička smena i da se partijska politika uplela u školu u Kisaču, te da je ona još početkom godine imala priliku da primeti da bi njen položaj mogao da bude ugrožen.

„Pre nego što je konkurs raspisan, predsednik političke stranke Slovaci napred, koalicioni partner vladajuće stranke na pokrajinskom nivou, Pavel Surovi, koji je i potpredsednik Nacionalnog saveta Slovaka (NSSNM), kao roditelj je ušao kod mene u kancelariju, zatvorio vrata i pitao me da li ću se kandidovati za direktorku. Istovremeno me podsetio da NSSNM daje mišljenje o izboru direktora i ministar to uzima u obzir, odnosno onaj ko nema pozitivno mišljenje Saveta neće biti direktor“, izjavila je Vozar i dodala da je ona i pre toga dobila informaciju da se nešto slično sprema jer su joj kolege iz kolektiva ispričale da su im na kućni prag dolazili protivkandidatkinja Ana Leginj i Pavel Surovi, koji je tom prilikom tvrdio da je ona njegova kandidatkinja, koja će da radi i sluša, a škola će da “procveta” i da će on doneti mnogo novca školi.

“Sa druge strane, za mene je govorio da nemam podršku grada, da mene u gradu ne vole jer ne sarađujem i slično. Da se razumemo, svi mi vrlo dobro znamo šta je lobiranje, ali neke kolege su se veoma loše osećale i bile su uplašene zbog njihove posete, a neki su ih čak i oterali sa kućnog praga. Naravno na glasanju kolektiva se upravo ova njihova kućna poseta “od vrata do vrata” pokazala kontraproduktivna. Od 60 članova za nju je glasalo svega četiri, a meni je poverenje dalo njih 51. Sledeći korak u izboru direktora je mišljenje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, i tu opet dolazimo do Pavela Surovog, koji je podpredsednik Nacionalnog saveta koji broji 29 članova. Odgovor, odnosno pozitivno mišljenje je stiglo za protivkandidatkinju što je moglo i da se očekuje. Njih 17 je dalo glas njoj, Pavel Surovi ima svojih 11 članova i još 6 je dalo svoj glas. Škola se žalila na način glasanja, jer u statutu Nacionalnog saveta ne stoji da se glasanje može vršiti i elektronski, na šta su oni odgovorili da će na sledećoj sednici to aklamacijom potvrditi. Znači tu se drugi put isprečila ista osoba”, objašnjava naša sagovornica i dodaje da je njen mandat trajao do 19. maja i da su tražili pomoć u pokrajinskom sekretarijatu od načelnice za propise koja je, konačno, 4. maja rekla da školski odbor da predlog za v.d. direktora i da taj dokument zajedno sa njenim rešenjem iz 2016. godine pošalju u sekretarijat.

“Školski odbor je predložio mene za v.d. sa 6 od 9 glasova. Posle nekoliko dana je načelnica tražila dopunu, odnosno diplomu, licencu i potvrdu o stažu moje protivkandidatkinje. Bilo nam je jasno da će ona dobiti rešenje za v.d. To nam je potvrdila i sama protivkandidatkinja, jer se izlanula zovući u školi da pita da li je stiglo rešenje iz pokrajine u kome piše da je ona v.d. direktor. Ovo je već treći put da je na višu odluku uticao Pavel Surovi, pokrajinski poslanik gde u istom sekretarijatu sedi kao načelnica za nacionalne manjine njegova leva ruka. Svega ovoga ne bi bilo da sam ja na početku marta pristala da skupim 100 sigurnih glasova za vladajuću najveću stranku. Jasno sam mu dala do znanja da politici nije mesto u školi. Ja jesam član SPS, i prethodne dve direktorke su bile članice ili verni simpatizeri najveće vladajuće stranke, ali ih je birao kolektiv većinom glasova a ne političkim pritiscima. Kolektiv je znao da sam se u prošlosti bavila politikom, bila u dva mandata odbornik u gradskoj skupštini, predsednik mesne zajednice. Oni koje politika zanima znaju da sam izašla iz DS i da sam sada u SPS. Ali to je škola, nastavnici se bave svojim stručnim radom. Tako sam se i ja odnosila prema svom poslu. Jedino ne mogu da razumem kako Pavelu, osnivaču stranke Slovaci napred ovakva ideja nije pala na pamet i 2016. godine kada sam se jedina kandidovala za mesto direktora, a i tada je bila predizborna kampanja u toku”, priča Vozar.

Kako naša sagovornica otkriva, kada je 18. maja stiglo rešenje o imenovanju protivkandidatkinje za v.d. do nje su došle predsednice sindikata sa idejom da se ipak pokaže neki vid nezadovoljstva ovakvom odlukom.

“U dogovoru sa ostakom kolektiva odlučili smo da to bude isto kao u Belgiji. Miran i jednostavan prikaz nezadovoljstva. Predsednice sindikata USPRS i SPRV su obavestile svoje centrale, kojih su ih u tome podržale. Velika je podrška bila i od strane medija. Vest se brzo proširila i odjeknula i u prosvetarskim krugovima i što je nama bilo isto bitno u našoj slovačkoj zajednici. V.d. direktorki je i ranije kolektiv pokušavao da ukaže da je ona u stvari marioneta dotičnog, ali ona to jednostavno nije htela da prihvati. Ona smatra da je Pokrajinski sekretarijat merodavniji od kolektiva u odlučivanju ko će biti direktor. Pavel Surovi sa svog ličnog i nekoliko lažnih profila na Fejsbuku je pisao hvalospeve o novoj direktorki, a kolege iz škole nazvao đubretom i moralnim muljem, pravio fotomontaže ljudi prikazujući ih kao crvenu bandu, montirajući moje izjave iz medija i sl.. Kolektiv se na takav nivo nije spustio i niko nije ništa komentarisao. U međuvremenu, sindikati su  zakazali sastanak u Pokrajinskom sekretarijatu kod zamenika sekretarijata. On jednostavno nije hteo da prihvati činjenicu da sam je imala veliku većini glasova kolektiva i većinu glasova školskog odbora. U slučaju naše škole rukovodili su se mišljenjem Nacionalnog saveta. Na pitanje da li bolje zna kolektiv ili Savet ko će biti bolji direktor, zamenik je odgovorio da u Pokrajiskom sekretarijatu imaju zaposlene iz Kisača koji poznaju obe kandidatkinje. Time je bukvalno prstom pokazao na načelnicu za nacionalne manjine, levu ruku Pavela Surovog. I tako još jednom potvrdio naše sumnje.
Sindikati su odmah zakazali hitan sastanak kod ministra prosvete, odgovor još nije stigao”, naglašava bivša direktorica škole koja nam otkriva i šta se sve dešavalo otkako je imenovana nova direktorica ove obrazovne ustanove.

“Na primopredaji funkcije novu direktorku je samo interesovao video nadzor, kuhinja i ključevi. Ona nije pitala dokle sam ja stigla sa mojim poslovima, ali ipak pretpostavimo da zna da direktor nešto treba i da radi. Nas sada očekuje kraj godine, komplikovana uputstva stižu svaki dan, a ona prosleđuje nastavnicima nebitne mejlove i do sada nije nikome dala konkretne instrukcije. U petak 22. maja smo saznali da je spremačica morala da napiše izjavu da je ključeve od kancelarije računovodstva vratila šefici računovodstva. Desilo se to u popodnevnim satima u školi u prisustvu roditelja iz njenog odeljenja, a nekolicina nas se okupila ispred škole i zvali smo je da otključa školu i da nam objasni šta radi u školi zaključana sa roditeljem. Na to je roditelj zvao policiju i izjavio da on brani direktorku od rulje i gamadi pokazujući na nas prisutne. U školu je kod nje dolazio maloletni bivši učenik koji je na društvenim mrežama hvalio novu direktorku a ostale nastavnike omalovažavao. Dva dana je već nema u školi, ali je zato juče poslala mejlove preteći otkazom svim zaposlenima ako ne budu dolazili na posao”, priča Vozar i ističe da su još na dan primopredaje sindikati najavili novi protest, koji je održan juče, ali ovaj put ne u školi, već ispred KC Kisač gde je direktor Pavel Surovi.

“Protest je bio miran sa naše strane. Obukli smo majice sa likom Ljudovita Štura čije ime nosi naša škola, poneli transparente, pročitali pisma podrške sindikata i otvoreno pismo nastavnika upućeno našim sugrađanima. Pavel Surovi je izvodio performanse sam, provocirajući nas. Naravno, mi smo to dostojanstveno ignorisali, a prisutni građani su ga izviždali. Uskoro nas očekuje i sledeći protest i to u Novom Sadu u organizaciji sindikata”, kaže za kraj naša sagovornica i poručuje da borba ne prestaje i da će se ići do kraja. “Pravda mora da pobedi, zbog naših učenika, zbog nas, zbog Kisača!” – kaže nekadašnja direktorica škole.

Autor: NsHronika
Foto: Mihal Madacki
Video izvor: Dnevnik N1