Početna Gradske teme Sneg zavejao Novi Sad, zimske službe na terenu

Sneg zavejao Novi Sad, zimske službe na terenu

Prvi sneg u Novom Sadu, kako je i najavljivano, počeo je da pada sinoć oko 21 čas. Prestao je da pada tokom noći, da bi rano jutros nastavio. Kako je potvrđeno za “021”, zimske službe novosadskih preduzeća biće aktivne zbog očekivanih padavina.

Radnici i kompletna mehanizacija zimske službe “Čistoće” rade tokom snežnih padavina bez prekida na raščišćavanju centra Novog Sada, prilaza pešačkim prelazima i formiranju pešačkih staza u ulicama koje su obuhvaćene programom rada ovog preduzeća. Kako dodaju u “Čistoći”, sve površine koje se tretiraju su prohodne.

– Radnici Zimske službe našeg preduzeća su na terenu proveli celu noć. Uključena je i mehanizacija, sastavljena od kombinovanih radnih vozila, traktora i velikih otvorenih kamiona. Na terenu je sve vreme više od 100 radnika koji punim intenzitetom raščišćavaju prilaze pešačkim prelazima i pešačke staze. Površine koje su u našem programu rada tretiraju se solju, a u slučaju potrebe koristi se i tečni rastvor magnezijum-hlorida. Zimska služba “Čistoće” je spremna i za obilnije padavine – poručuju u preduzeću.

Sneg ne remeti redovan program održavanja javne higijene u Novom Sadu i prigradskim naseljima, kao ni odnošenje smeća.

– Savet za naše sugrađane je da ne provode previše vremena napolju bez preke potrebe i da koriste isključivo očišćene pešačke prelaze i u slučaju većih padavina – naglašavaju u preduzeću.

Kako navode u “Gradskom zelenilu”, zimska služba ovog preduzeća od sinoć je na terenu. Ukupno 120 radnika je u 23 časa počelo sa čišćenjem snega, a so se posipa na pešačkim prilazima mostovima, autobuskim stajalištima u gradu i industrijskoj zoni, na desetak gradskih trgova, u parkovima i oko njih, na Tvrđavi itd.

– Na ulicama se nalazi i 25 vozila mehanizacije “Gradskog zelenila”, koja je uz pomoć sredstava iz gradskih kapitalnih subvencija proletos obnovljena. Zimska služba biće na terenu sve dok to vremenske prilike budu uslovljavale – poručuju u preduzeću.

Nije došlo do izmena u redu vožnje gradskih i prigradskih autobusa, kao ni u otkazivanju polazaka.

Na snazi je ograničena brzina kretanja vozila kada je sneg na kolovozu na sledećim deonicama: Čenej-Kisač, Kisač-Irmovo, na putu za Plantu, za Nemanovce i Pejićeve salaše, za rafineriju i Šangaj, Kovilj-Budisava, Kovilj-Gardinovci, Rumenka-Kisač, Kisač-Stepanovićevo, Veternik-Sajlovo, Put Šajkaškog odreda, na Varadinskom mostu, Mostu slobode i petlji Mišeluk.

Kolovozi su jutros mokri i klizavi, pa se vozačima savetuje veća opreznost tokom vožnje.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay