Početna Gradske teme Spasilačke ekipe sa Štranda upozoravaju kupače – Dunav je hladan i brz

Spasilačke ekipe sa Štranda upozoravaju kupače – Dunav je hladan i brz

Tokom letnjih vrelih dana i zbog trenutne epidemiološke situacije, Novosađani su zamenili morsku plažu najpopularnijom gradskom. Zbog velikog broja posetilaca, spasilačke ekipe na Štrandu imaju mnogo posla, a kako kažu, ove godine i najviše opomena kupačima.

Iako posetiоci Štranda opravdavaju svoj prelazak preko bova dobrim poznavanjem Dunava ili neupućenošću u pravila, koja su postavljena na svakom koraku, u spasilačkoj službi tvrde da je Dunav nepredvidiva i virovita reka i da je potrebno biti obazriv.

Sa oko 30 zaposlenih i šest kula, spasilačke službe svakog dana budno motre na sve posetioce, a u periodu najveće gužve, od 14 sati do 18 časova i 30 minuta, patroliraju čamcem. Kažu da su ove godine imali tri malo teže intervencije, ali da su svedoci svakodnevnih mnogobrojnih nepoštovanja pravila ponašanja u vodi.

– Najveći problem imamo sa neodgovornim roditeljima koji sede po kafićima, a decu puste u vodu, tu je najveći problem jer posle moramo da tražimo decu. Još jedan od problema koji imamo su skuteri na vodi, kojih ima puno pogotovo kada je lepo vreme prilaze puno bovama i onda tu dolazi do problema kupača koji prelaze preko bova do neodgovornih vozača skutera – kaže koordinator spasilačke službe na Štrandu, Miroslav Begović.

Iako je svaki spasilac završio adekvatnu obuku uz prvu pomoć i lekarski pregled, u službi kažu da je Dunav trenutno brz i hladan te da svi moraju biti oprezni.

– Zabranjeni delovi na našoj plaži za kupanje su na špicu gde je plovni put i gde je velika dubina, ispod mosta gde se sapira pesak kako dolazi i dolazi voda, a ima i delova od bombardovnja još i kod Danubiusa gde počinje krivina – dodaje Begović.

Izvor: RTV
Foto: NsHronika