Početna Gradske teme Spens traži pomoć od Grada da bi smanjio dugovanja

Spens traži pomoć od Grada da bi smanjio dugovanja

0

???????????????????????????????

Nakon dolaska tržnih centara u Novi Sad, poslovanje Spensa dovedeno je u pitanje, a posledice toga ogledaće se i u ovogodišnjem minusu u poslovanju od 160 miliona dinara. Direktor Spensa Aleksandar Šukić kaže da će minus koji je napravljen prema proračunu biti znatno manji. “Ja stojim iza toga da će minus biti manji, odnosno da će biti ispod 100 miliona. Sve što nismo morali da radimo u poslovanju, mi to nismo radili, samo da bismo uštedeli više. Iako ćemo i ovu godinu završiti sa manjkom, zabeleži smo napredak, jer ćemo u minusu biti za 30 miliona manje nego u prošloj godini“, rekao je Šukić za 021.

Ovaj sportski centar već sada duguje 450 miliona dinara, što predstavlja veliki problem za poslovanje preduzeća. Spens pokušava da novim programima privuče građane da ih posete, ali i očekuje pomoć od Grada. Jedan od problema jeste što preduzeće plaća komunalije, porez i ostale izdatke za Veliku salu, kao da je u pitanju poslovni prostor. “To jednostavno nije isto. U sali se ništa ne proizvodi, a mi plaćamo sve komunalije kao da je u pitanju poslovni prostor, a to su veliki izdaci“, rekao je direktor Spensa i dodao da bi se uštedelo 450 miliona, koliko se duguje, potrebna je nova regulacija koja se ostvaruje primenom alternativnih izvora energije, novog načina poslovanja i pomoći grada.

Šukić ističe da Spens kroz termine koje izdaje gradu godišnje dobije 54 miliona dinara, što predstavlja trećinu novca potrebnog za plaćanje energenata. “Mi smo donekle i uskraćeni za određenu količinu novca. Termini posle pola pet zauzeti su za klubove od strane grada, a nama bi bilo isplativije da tada dolaze amateri ili klubovi koji bi ostavljali novac konkretno na našoj blagajni“, istakao je direktor Spensa u razgovoru za 021.

Često se spominje da je pad u poslovanju Spensa počeo dolaskom velikih tržnih centara u Novi Sad. Šukić navodi da tržni centri ne predstavljaju konkurenciju, jer prodajni sektor predstavlja sporednu delatnost za ovaj sportski centar. “Nas uvek porede sa tržnim centrima, a mi to nismo. Mi dnevno imamo 60 klubova koji treniraju kod nas svaki dan, zbog toga naši sadržaji nisu isti kao kod naše ‘konkurencije’, jer niko od njih nema desetak sala koje ispunjavaju sve uslove za pružanje sportskih usluga“, objasnio je Šukić i dodao da će tokom naredne godine Spens biti domaćin Evropskog prvenstva u mačevanju, kao i Svetskog prvenstva u hokeju do 20 godina.

Ipak, priznaje da kupci jesu bitni i da je potrebno da se oni vrate na Spens. Zbog toga rukovodstvo je odlučilo da organizuje programe u kojima će biti predstavljene usluge koje nudi ovaj sportski objekat. “Trudimo se ponovo uvedemo kulturne sadržaje u naš program, pre svega da se pozorište vrati na Spens, jer imamo prostor i zaista bi bilo dobro da se iskoristi na taj način. Takođe, jednom mesečno sprovodimo akciju ‘Porodični dan’ tokom kojeg mnogi posetioci mogu da kupe proizvode po nižim cenama“, dodao je naš sagovornik.

Ono po čemu je Spens svakako prepoznatljiv jeste i “Gradska kafana”. Iako je bilo raznih peripetija oko njenog otvaranja, sada je sasvim sigurno da je on dostupna svim posetiocima sportskog centra barem do proleća naredne godine. “Kada dođe leto prestaje potreba za radom ‘Gradske kafane’, jer se sportski programi gotovo ne realizuju tokom jula i avgusta, a posetioci najviše borave napolju“, zaključio je Aleksandar Šukić za 021.

Autor: 021.rs