Početna Gradske teme Spomenik kralju Petru biće gotov do 22. novembra

Spomenik kralju Petru biće gotov do 22. novembra

Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću na novosadskom Trgu republike treba da bude završen do 22. novembra ove godine. Posao izlivanja spomenika na javnoj nabavci dobila je livnica “Jeremić” iz Beograda.

Ova, inače najstarija, livnica u Srbiji, osnovana još 1927. godine, pobedila je na tenderu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije sa cenom od 12.000.000 dinara za čitav posao, bez PDV-a.

Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću biće podignut na novosadskom Trgu republike. Biće visok 10 metara, na postamentu od mermera, i koštaće 12 miliona dinara.

Po ugovoru koji je potpisan prekjuče, livnica “Jeremić” ima zadatak da do 22. novembra odlije kalup iz segmenta, izradi voštani model, odlije ga u bronzi, obradi, patinira i dopremi do Trga republike. Ovaj datum jasno govori da spomenik mora da bude gotov do obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji nakon Prvog svetskog rata. Tako će Novi Sad dobiti spomenik kralju na trgu koji slavi republiku.

Spomenik će biti izrađen po modelu koji je napravio Zoran Ivanović, akademski vajar, kojeg je ranije izabrala stručna komisija. Odluku o podizanju spomenika donela je Skupština grada, pozivajući se na inicijativu iz perioda pre Drugog svetskog rata, koja nije realizovana.

Spomenik će biti visok 10 metara, nalaziće se na zelenoj površini na Trgu republike, a kralj će gledati ka Vladičanskom dvoru. Postament će biti od mermera i na njemu će pisati tekst na ćirilici na sve četiri strane. Na južnoj strani će stajati “Petar I Krađorđević 1844-1921”, na severnoj “Kralj Srbije 1903-1918”, grb Kraljevine Srbije biće na zapadnoj strani, a na istočnoj će pisati “Ruma, 24. novembar 1918, Novi Sad, 25. novembar 1918”.

Izvor: Blic