Početna Gradske teme Sportsko-ekološki kamp “Košnica prijateljstva”

Sportsko-ekološki kamp “Košnica prijateljstva”

kosnica_prijateljstva

Sportsko-ekološki kamp “Košnica prijateljstva” za decu bez roditelja i adekvatnog roditeljskog staranja počinje u utorak, 14. jula na Begečkoj jami. Ove godine na kampu će boraviti mališani iz Dečjeg sela iz Sremske Kamenice i Kraljeva, deca bez roditelja iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i sa Kosova, kao i drugari koji nam ponovo dolaze iz programa Jačanje porodice i podrška porodici u krizi, Sigurne dečje kuće i Svratišta.
U kampu će uživati 80 mališana. Volonteri koji će izgraditi kamp na Begečku jamu dolaze 14. jula, dok će deca u kampu biti od 19. do 26. jula. U realizaciji ovogodišnjeg Sportsko-ekološkog kampa “Košnica prijateljstva 11” će učestvovati 40 volontera iz čitave Evrope, kao i stručni tim psihologa i pedagoga, ali i profesionalnih animatora.

U sklopu kampa ove godine za decu organizujemo sportske aktivnosti (plivanje, košarka, fudbal, odbojka na pesku) i kreativno-ekološke radionice, kao i radionice nenasilne komunikacije. Za vreme trajanja kampa na Begečkoj jami će biti održan i pozorišni festival 24. i 25. jula.
Učesnicima kampa će se predstaviti profesionalna i dečja pozorišta, ali će i kamperi učestvovati na ovom festivalu. Oni će u okviru radionica pripremiti lutkarsku predstavu, pozorište senki i plesnu tačku, a predstaviće i rad ritmičke sekcije. Ovom prilikom vas pozivamo da posetite naš pozorišni festival i 25. jula u 19 časova vidite šta smo sve zajedno naučili u kampu “Košnica prijateljstva”.

Maturanti srednje kuvarske škole iz Novog Sada boraviće sa mališanima na Begečkoj jami i za njih pripremati hranu, ali će ih i učiti kulinarskim veštinama. U ovoj akciji učestvovaće i Kuvarica Lalica koja će mališane učiti da kuvaju.

Pored svega navedenog U.G. “Košnica” i opština Štrpce (KiM) vodili su na Exit festival 50 mladih sa Kosova i Metohije.

Udruženje građana “Košnica” osnovano je 31. oktobra 2005. godine u Novom Sadu kao humanitarno, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana. Aktivnosti koje sprovodi uglavnom su namenjene deci bez roditeljskog ili adekvatnog roditeljskog staranja, kao i deci iz socijalno ugroženih porodica. Ove aktivnosti za cilj imaju prikupljanje sredstava za pomoć ovoj grupi dece. “Košnica” tokom cele godine kontinuirano radi sa štićenicima SOS Dečjeg sela iz Sremske Kamenice.

Autor i foto: 021.rs