Početna Gradske teme Spreman projekat koncesije za Apoteku Novi Sad

Spreman projekat koncesije za Apoteku Novi Sad

Grad Novi Sad tražiće partnera za koncesiju Apoteke Novi Sad, pošto je projekat koncesionog ugovora dobio pozitivnu ocenu pred komisijom Vlade Srbije.

Rešenje za urušenu apotekarsku ustanovu možda se nazire. Grad Novi Sad dobio je zeleno svetlo pred komisijom Vlade Srbije za projekat koncesionog ugovora za Gradsku apoteku.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da će se Odluka o pokretanju koncesije uskoro naći pred odbornicima u Skupštini grada. “Verujem da će biti veći broj zainteresovanih, ali će grad zadržati i svoju apoteku, neće je ugasiti. Ako se ne varam, prema Predlogu odluke o koncesiji, grad će zadržati apoteke u onim delovima grada gde privatnici nemaju apoteke, a verujem i da ćemo izaći sa predlogom i da Galenska laboratorija ostane u vlasništvu grada”, poručuje gradonačelnik.

Detalje koncesionog ugovora javnost će saznati kada se Predlog odluke nađe pred odbornicima. Oni su ranije usvojili plan kojim bi Grad ušao u javno-privatno partnerstvo kada je u pitanju Apoteka Novi Sad. Prema tom planu, Grad bi u projektu učestvovao sa 33,3 odsto, a privatnik sa 66,7 odsto.

Kada je usvojen taj plan, početkom ove godine, Apoteka je imala 32 lokala, od kojih je polovina bila u gradskoj sredini. U vlasništvu gradske apotekarske ustanove nalazila su se i četiri poslovna prostora, Galenska laboratorija, te devet stanova.

Prema ranijoj proceni, vrednost zakupa ovih nepokretnosti na 10 godina iznosi 248 miliona dinara. Rukovodioci su očekivali i da bi ulaskom privatnog partnera u Apoteku prihodi naglo skočili.

Ono što je za sada evidentno jeste da je iznos blokade računa smanjen, barem dok na naplatu ne stignu nove obaveze od dobavljača. Prema dostupnim podacima na sajtu Narodne banke Srbije, račun Apoteke je u blokadi duže od godinu dana za više od 80 miliona dinara duga.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay