Početna Gradske teme Sređena velika menza, počinje priprema 6.000 obroka

Sređena velika menza, počinje priprema 6.000 obroka

0

Novosadske studente u novoj školskoj godini čeka potpuno sređena Velika menza. Okrečeni su svi zidovi, ukupne površine 3.9 m2.

Radovi vredni 3,4 miliona dinara trajali su dve nedelje, od 25. jula do 8. avgusta. Rukovodstvo Studentskog centra Novi Sad najavljuje da zbog povratka velikog broja studenata u menzi će se pripremati oko šest hiljada obroka dnevno.

Direktor Studentskog centra Zoran Martinović ističe da je prošle i ove godine izvršen značajan investicioni zahvat vredan preko 48 miliona dinara u okviru kog je pored uređenja Velike menze rekonstruisano i nekoliko studentskih domova.

– Novi Sad je važan univerzitetski centar sa osam studentskih domova u kojima stanuje 2.653 studenta. Zadatak Studentskog centra jeste da studentima obezbedi što povoljniji i udobniji ambijent za ishranu, život i učenje. Uložili smo značajna sredstva da unapredimo i osavremenimo studentske domove. Ove godine smo potpuno sredili enterijer u domu “Feješ Klara”, a u domu “23. oktobar” rekonstruisaćemo hidrantsku mrežu. Prošle godine su u domovima “Slobodan Bajić” i “Veljko Vlahović” zamenjena vrata na sobama i urađene terase. U svim sobama u domu “Nikola Tesla” ugrađene su nove tuš kabine, a na “Sajmištu” je rekonstruisan krov. U saradnji s gradskim i pokrajinskim službama razgovaramo o obezbeđivanju adekvatne lokacije za izgradnju još jednog studentskog doma, u kom bi bio obezbeđen smeštaj za više stotina studenata – kaže Zoran Martinović, direktor Studentskog centra Novi Sad.

U menzi studentskog centra Novi Sad za devet meseci pripremi se i posluži 820 hiljada obroka. Od avgusta 2021 do juna ove godine, na pripremi hrane radilo je 110 zaposlenih, u dve smene, od 5.3 ujutru do 21 sat uveče. Na studentskom meniju našlo se 312 tona više vrsta mesa, ribe, voća i povrća.

– Hrana koju pripremamo za naše studente je vrlo kvalitetna i raznovrsna. Svakog dana uz ručak je obavezan desert u vidu tri vrste voća ili nekog konditorskog proizvoda – kaže Aleksandra Ćulibrk pomoćica direktora Studentskog centra Novi Sad.

U osam studentskih domova u Novom Sadu stanuje 2.653 studenata, a usluge studentske menze koristi 10 abonenata, koji pohađaju nastavu na jednom od 14 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Studenti ističu da je jelovnik vrlo raznovrstan i izbalansiran, i da je prilagođen potrebama svih grupa korisnika, uključujući i vegetarijance.

Izvor: gradskeinfo
Foto: Pixabay