Početna Gradske teme Srpsko-američke košarkaške legende krasiće fasadu novosadske zgrade

Srpsko-američke košarkaške legende krasiće fasadu novosadske zgrade

0

Veliki mural sa likovima srpsko-američkih košarkaških legendi, kao što su Greg Popovič, Igor Kokoškov, Pit Maravič, Vlade Divac, Peđa Stojaković, Nikola Jokić i Darko Miličić, biće oslikan na zgradi na Bulevaru oslobođenja 113.

Mural će biti oslikan na površini većoj od 100 kvadratnih metara, a trebalo bi da bude završen početkom naredne nedelje. Novi mural još jedan je plod saradnje srpskih i američkih umetnika u okviru Dana američke kulture u Srbiji. Na košarkaškom muralu radiće je poznati regionalni street art umetnik Uroš Štrboja, zajedno sa američkim autorima.

– Dva puta sam radio sa artistima iz Amerike. Fokus Dana američke kulture je da se u prvi plan stave neke nekonvencionalne umetnosti, kao što je street art, stand-up. I ove godine ću crtati mural u sklopu Dana američke kulture. Radiće se na zanimljivom mestu i sa zanimljivim karakterima – poručuje Štrboja.

Ovo nije prvi mural na temu srpsko-američki odnosa. Do sada su oslikana tri murala, koja su nastala kroz ovu tradicionalnu kulturnu saradnju Novog Sada i Američke ambasade. Program dana američke kulture već uveliko traje u Novom Sadu, a građani su do sada mogli da prisustvuju Filmskom festivalu američkih klasika, stand-up komediji Marijane Aranđelović i mnogobrojnim radionicama koji pokrivaju umetničke forme stripa, filma i pozorišta. Novosadska publika će imati priliku da ponovo uživa u mjuziklu “Kosa”, koji će biti izveden, takođe u okviru Dana američke kulture, 26. i 27. septembra u Pozorištu mladih. Ovogodišnja manifestacija će se završiti panel diskusijama o srpsko-američkim odnosima i kulturnoj diplomatiji, na kojima će učeštvovati ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Izvor: NSU
Foto: Ilustraciaja/Pixabay