Početna Gradske teme Srušena je i poslednja kuća na Bulevaru cara Lazara

Srušena je i poslednja kuća na Bulevaru cara Lazara

1

Srušena je i poslednja kuća na Bulevaru cara Lazara, koja se donedavno nalazila na broju 118.

Šta će se graditi?

Umesto prizemne kuće sa dvorišnim objektima, na tom mestu će sada biti sagrađena zgrada od osam etaža i podzemnom garažom, što je slično objektima koji su građeni u okolini proteklih godina.

Podaci Uprave za urbanizam, kao i iz građevinske dozvole, sadrže podatak da je poslednju kuću na Bulevaru cara Lazara srušila firma “Rekord invest” koja poseduje sve neophodne dozvole za radove.

U dokumentaciji se vidi da će na parceli od 584 metara kvadratnih biti izgrađena zgrada sa više od 2.000 kvadrata sa 21 stanom, dva poslovna prostora, jednim magacinom i 16 garažnih mesta. Radovi su vredni gotovo 160 miliona dinara bez PDV-a.

Navodi se i da je arhitektonski projekat uradio Arhitektonski studio “Kuzmanov and partners”, poznatog novosadskog arhitekte Lazara Kuzmanova.

Kako će izgledati zgrada objavio je portal gradnja.rs, koji je naveo i da je cena kvadrata procenjena na 2.200 evra.

Dug proces

Rušenjem ove kuće, posle gotovo 60 godina, završeno je uklanjanje svih starih kuća na ovom bulevaru.

Nekadašnji Bulevar AVNOJ-a počeo je da se gradi i ostaje bez kuća u drugoj polovini šezdesetih godina, kada je krenulo uklanjanje pruge i nakon što je premeštena Železnička stanica, koja je nekada bila na mestu na kom je sada Limanska pošta.

Većina kuća je tada bilo samo uz ovaj deo Bulevara koji se naslanja na Grbavicu, jer je druga polovina ulice zapravo bila “sa one strane pruge” koji se tada intenzivno nasipao peskom i zemljom, pred početak izgradnje Limana.

Do devedesetih godina Bulevar AVNOJ-a dobija uglavnom sadašnji izgled i kuće su ostale samo u delu od Kirilove do Ulice cara Dušana. Potom će uslediti promena imena u Bulevar cara Lazara. Posle 2000. godine nastavlja se rušenje kuća i gradnja objekata od kojih su mnogi urađeni bez potrebnih dozvola, uz veću spratnost od predviđene.

U periodu do 2010. godine sve je srušeno, tako da su ostale samo tri kuće. Ostale su srušene pre nekoliko godina i tu su uveliko sada zgrade.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay

1 KOMENTAR

Comments are closed.