Početna Gradske teme Srušena kuća na uglu Miroslava Antića i Žarka Zrenjanina

Srušena kuća na uglu Miroslava Antića i Žarka Zrenjanina

0

Više od decenije napuštena zgrada u centru Novog Sada na uglu Miroslava Antića i Žarka Zrenjanina juče je srušena kako bi na njenom mestu nikla trospratnica sa potkrovljem.

Tokom radova na uklanjanju skele i polusrušene zgrade bio je zatvoren deo pešačke staze, a i povremeno se pojavljivao poveći oblak dima koji je pokrivao ulicu. Prilikom rušenja deo skele je pao na trotoar i automobil koji je pripadao radnicima i ulubio limariju vozila.

Rušenje, kako je “021” uspeo da sazna, izvodi firma “Ipon-gradnja” koja je vlasnik ovog napuštenog objekta. Oni su pre nekoliko meseci postali i potpuni vlasnik, kada su sa Gradom postigli dogovor da lokalna vlast u novoj zgradi dobije poslovni prostor od 20 kvadrata, koliko su posedovali u objektu koji je sada srušen.

Zgrada sa crvenom fasadom je sagrađena u prvoj polovini XX veka, a početkom XXI veka počinje prodaja stanova, a posle i postupak restitucije dela objekta.

Tokom 2006-2007. zgrada je napuštena i zatvara se fotokopirnica koja je bila u prizemlju, prostor čiji je vlasnik Novi Sad, a stanari okolnog bloka potpisuju peticiju i traže od lokalne vlasti da se objekat čuva kao deo ambijenatalne celine jer je urbanističkim planom previđeno da se zgrada sruši i sagardi stambeno-polovni obejkat.

Tada dolazi i do promena vlasnika, u jednom trenutku se pojavljuje i jedna banka koja preuzima deo objekta na osnovu duga za hipoteku, a u javnosti se pojavljuje i projekat hotela koji bi tu nikao. U ovim godinama zgrada ostaje bez krova, a tokom 2010-2013. od građevinske inspekcije se u medijima čuje da tragaju za vlasnicima, a onda da im se vlasnik sam javio i da planira rekonstrukciju i očuvanje zgrade.

Međutim, ništa se ne dešava i tokom 2014. godine se saznaje da je “Ipon gradnja” postala večinski vlasnik oko 2012. godine i da planiraju zidanje nove zgrade, ali sve i dalje stoji i zgrada je bez krova. Iz ove privatne firme se čuju izjave da čekaju da se reši postupak restitucije za jedini deo čiji nisu vlasnik što je prostor fotokopirnice koji je pripadao Gradu.

Kada će početi radovi nije poznato, a u bazi podataka građevinskih dozvola, za lokaciju zgrade u Miroslava Atićia 9 za sada nema nikavih podataka ili dozvola, tako da se očekuje da “Ipon gradnja” tek izvadi dokumentaciju za radove.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay