Početna Gradske teme SSP: Diskriminacija u novosadskoj žandarmeriji, favorizuju se starešine

SSP: Diskriminacija u novosadskoj žandarmeriji, favorizuju se starešine

0

Zaposleni u Odredu žandarmerije u Novom Sadu smatraju da je na delu nepravedno nagrađivanje zaposlenih – favorizuju se starešine, što su prijavili Sindikatu srpske policije.

Ova primedba zaposlenih predočena je sindikatu i Radnoj grupi za saradnju sa sindikatima MUP-a.

Radna grupa poručila je da je u pitanju lična procena komandanta, kao i njegovo pravo i odgovornost koga će nagraditi.

– Dat nam je na uvid njegov odgovor, odnosno izjašnjenje po ovom pitanju izraženo u vidu procenata. Naime, on tvrdi da je ukupan broj nagrađenih rukovodioca oko 16 odsto, dok je broj nagrađenih izvršilaca oko 84 odsto. Ovi procenti deluju korektno na prvi pogled, međutim morali smo navesti da je procenat izvršilaca daleko veći od prikazanog broja, te da rukovodilačka radna mesta čine mnogo manji broj od 16 odsto od ukupno zaposlenih u Odredu. U najmanju ruku, neprimereno je da bude nagrađen rukovodilac (komandir čete, na primer) dok niko od njegovih 90 podređenih (izvršilaca) nije nagrađen. S pravom se može postaviti pitanje kakav je to rukovodilac koji nije zaposlene motivisao da makar neko postigne neke rezultate vredne nagrađivanja i da li je taj rukovodilac zaslužio nagradu ili kaznu – poručuju u Sindikatu srpske policije.

Kako naglašavaju, dodatnu sumnju u verodostojnost prezentovanih podataka budi i to što na zahtev za uvid, po informaciji od javnog značaja, za spisak nagrađenih u 2017. godini u Odredu žandarmerije Novi Sad, nije odgovoreno.

– Morali smo uložiti žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja. Takođe napominjemo da Sindikat srpske policije nikada nije pravio razliku između rukovodilaca ili izvršilaca. U prilog tome ide i činjenica da smo se mi jedini od sindikata borili protiv prošlogodišnje odluke o ukidanju nagrađivanja rukovodilaca i ukazivali na njihovu diskriminaciju. Svakako smo i protiv zloupotrebe ovog prava rukovodilaca, kao što je bio slučaj u Policijskoj brigadi u Beogradu, gde je starešina za 16 sati rada u mesecu postigao “izuzetne” rezultate i nagrađen je 20 odsto – zaključuju u Sindikatu srpske policije.

Izvor: 021