Početna Gradske teme Šta smrdi u Temerinu: Vlast obećava iseljenje sporne farme svinja, građani sumnjaju...

Šta smrdi u Temerinu: Vlast obećava iseljenje sporne farme svinja, građani sumnjaju u dobre namere

0

Farma svinja “Temerin agrar“, zbog koje grupa meštana godinama protestuje i poziva na njeno iseljenje usled smrada, iseliće se najkasnije do 20. decembra ove godine.

Ovo je saopštila Opština Temerin nakon višegodišnje opstrukcije iseljenja ove farme s lokacije na kojoj, kako poručuju meštani, nikada nije ni smela da bude i da privređuje.

Zbog nesnosnog smrada koji se širio Temerinom, a najviše uznemiravao meštane Mesne zajednice Staro Đurđevo, grupa građana obraćala se svim nadležnim organima u više navrata, pokretala peticije, alarmirala ambasadora Austrije u Srbiji (farma je ćerka firma Mitrosa iz Sremske Mitrovice, koju drži austrijski Gerlinger), a jedan od građana je i štrajkovao glađu.

Opština je pre poslednjih lokalnih izbora obećala iseljenje farme i pronalaženje nove lokacije za njen rad, ali se ništa nije pomerilo s mrtve tačke. Građani su u više navrata poručivali da visoki funkcioneri u Temerinu, ali i Pokrajini i Republici, čuvaju ovu farmu svinja i pojedince koji stoje iza iste. Vlasnik zemljišta na kojoj je farma je, inače, biznismen blizak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Ljubinko Gobeljić.

Kako je u vodnoj inspekciji ranije rečeno, otpadne vode sa kompleksa farme putem cevi dospevaju u lagune na zemljištu koje nije u vlasništvu niti zakupca, niti vlasnika farme, te ne postoji vodna dozvola. Od farme se očekivalo da izgradi funkcionalne lagune, ali se to nije desilo.

Epilog situacije usledio je nakon sada održanog sastanka između predsednika opštine, ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i zakupca i vlasnika farme. Dogovoreno je da se farma iseli do navedenog datuma.

Godinama unazad stanovnici opštine Temerin imaju problem sa ovom farmom i neprijatnim mirisima koji se šire od nje, te se nadamo da će ovim rešenjem građani opštine Temerin imati bolji i kvalitetniji život, kao što smo im to svojevremeno i obećali – navodi se u saopštenju Opštine Temerin.

Međutim, meštani koji godinama protestuju ne veruju u novo obećanje opštinske vlasti. Kako navodi predstavnik “Ekološke inicijative TemerinMilenko Karlica, kad vam neko konstantno obećava nešto što nikada ne ispunjava, nemate razloga da mu verujete.

Imate samo razloga da sumnjate u svaku njihovu reč. Konkretno, mi imamo nezvanične informacije da će zagađivač u ovoj situaciji zapravo biti nagrađen jer će mu se, nekim perfidnim načinima, dodeliti određeno vredno zemljište da sa njim radi šta hoće. Čujemo i da će se farma preseliti u Karađorđevo. Dok se ne uverimo svojim očima da se situacija poboljšava u korist građana Opštine Temerin, nećemo stati i nastavljamo svoje nedeljne proteste na ulicama – napominje Karlica.

Kako zaključuje, šteta koja je naneta proteklih godina životnoj sredini neće biti otklonjena još dugo.

Izvor: 021.rs
Foto: pixabay