Početna Gradske teme Stanari bivše Kokre traže pomoć od gradonačelnika zbog uzurpacije dečjeg igrališta i...

Stanari bivše Kokre traže pomoć od gradonačelnika zbog uzurpacije dečjeg igrališta i planirane zgrade

0

Stanari dela Bulevara oslobođenja peti put su pisali gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, tražeći da se obustave planovi izgradnje poslovne zgrade u njihovom kvartu jer će, kako kažu, taj poduhvat direktno ugroziti njihove živote.

Lokacija je Bulevar oslobođenja 15-25, parcela između Simpa i Idee, koja decenijama građanima služi za okupljanja i druženja i predstavlja improvizovano igralište.

Parcela je donedavno bila u vlasništvu Put investa, koji je planirao da izgradi upravnu zgradu, dvospratnicu sa suterenom, ali na štetu stanara – sa kolskim ulazom iz slepe ulice i jedinog prilaza hitnim službama, podzemnom garažom koja bi, kako smatraju stanari, aktivirala podzemne vode i sumnjivim gabaritima. Građani su takođe protiv seče stabala koji stoje “na putu” investitoru.

Nakon brojnih protesta, peticija i inicijativa građana počev od prošle godine, Put invest nedavno je prodao ovu parcelu Rapid investu, ali još uvek nije poznato s kojom namerom se transakcija dogodila.

Građani su juče predali svoje peto pismo Vučeviću, uz pisano mišljenje Društva arhitekata Novog Sada. Stručnjaci su u mišljenju poručili da je investitor, između ostalih upitnih praksi, planirao neadekvatan kolski prilaz koji nije ni u sklopu gabarita zgrade, te da je investitor trafo-stanicu ucrtao faktički na pešačkom prolazu ispred jednog od ulaza u zgradu na Bulevaru oslobođenja.

Tu je i pojava visokog prizemlja koji diže spratnost objektu, a koji nije predviđen urbanističkim planom.

“Propisana spratnost objekta u važećem Planu generalne regulacije je P+2, sa mogućnošću suterenske etaže sa obaveznom namenom garaže. Uvidom u projekat na osnovu kojeg je izdata građevinska dozvola, primetno je povećanje spratnosti – na grafičkim crtežima osnova i preseka definisana je etaža na visinskoj koti +4.06 metara, na kojoj ne postoji nijedna prostorija osim komunikacionih traktova (lifta i stepeništa). S obzirom na to da plan ne predviđa ‘visoko prizemlje’ sa galerijskim prostorom, traži se da se dodata etaža ukloni i da se visina prizemlja svede na adekvatnih četiri metara”, mišljenje je Društva arhitekata Novog Sada na planove Put investa.

Građani su peto pismo Vučeviću naslovili “Za našu i svu ostalu decu” i podsetili gradonačelnika da su u poslednjih godinu dana pokušavali da dopru do nadležnih organa i predoče činjenice o lošim planovima za ovaj deo nekadašnje “Kokre”, ali da nisu naišli na razumevanje.

“Godinu dana se obraćamo gradskim službama i javnim preduzećima. Žalili smo se I i II stepenu gde se niko nije bavio tehničkim nedostacima građevinskog projekta nego pitanjima oko dokazivanja pravnog interesa. Građevinska dozvola ističe 21. novembra 2020. i verovatno propadaju uplaćeni doprinosi ako se ne započne gradnja”, navode stanari.

Kako kažu, njihov najveći strah je podzemna garaža u podrumu-suterenu gde bi se kopalo do 4.5 metara dubine, a podzemne vode su u ovoj ulici na oko tri metra. Pritom, njihova zgrada je stara 52 godine i nijedna okolna zgrada nema podzemnu etažu.

“Zgrada nema klasičan temelj već stoji na plivajućim pločama koje drže konstrukciju, ali propuštaju vodu. Ako bi se podzemne vode pokrenule, to bi zauvek ugrozilo stabilnost našeg objekta, sigurnosti našeg boravka u stanovima kao i mogućnost kolskog i pešačkog prilaza zgradi”, dodaju građani dela Bulevara oslobođenja u pismu gradonačelniku.

Napominju da se bore da očuvaju jedino preostalo mesto za odmor i boravak ljudi i dece uz klupe i preostali bazen za pesak ispred ulaza 23 i 25, a koji oni zovu Plato radosti.

Traže trajnu zabranu svake izgradnje na dečijem igralištu između Simpa i Idee i predlažu Gradu rešenje.

“Ne osporavamo ničiju privatnu svojinu, kao ni pravo da se gradi i profitira, ali ne ovde i ne na ovaj način. Predlažemo da Grad Novi Sad otkupi navedenu parcelu i da investitoru nadoknadi troškove jer se u ovom slučaju radi o značajnom riziku za normalan i bezbedan život velikog broja ljudi, što bi se videlo kako za vreme gradnje, tako i zauvek posle nje. Tražimo, molimo, preklinjemo da Plato radosti na kome su mnoge generacije provodile radosne trenutke očuvamo za našu i svu ostalu decu, a na radost njihovih roditelja i celog Novog Sada”, navode građani u pismu novoizabranom gradonačelniku u trećem mandatu.

Izvor: 021
Foto: Pixabay