Početna Gradske teme Stanić: Zašto je Matici umanjen iznos za redovne delatnosti za 11 miliona?

Stanić: Zašto je Matici umanjen iznos za redovne delatnosti za 11 miliona?

matica-srpska-biblioteka-bms-jpg_660x330

Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić izjavio je danas da umanjivanjem ovogodišnjeg budžetskog iznosa za finansiranje redovne delatnosti te ustanove ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac kažnjava Maticu srpsku, što bi moglo da izazove i njeno urušavanje.
Navodeći da Matica srpska postiže odlične rezultate, Stanić je naglasio da u toj najstarijoj ustanovi kulture odbijaju da prihvate “začetak sistematski izazvanog urušavanja”.

Nema objašnjenja za 11 miliona manje

U odgovoru na saopštenje Ministarstva kulture i informisanja povodom prethodnog saopštenja Upravnog odbora Matice srpske, u kojem je navedeno da je toj ustanovi umanjen iznos za redovne delatnosti sa lanjskih 46 miliona dinara na 35 miliona, njen predsednik je zatražio “smisleno objašnjenje razloga za takvu odluku”.

Ministarstvo kulture i informisanja nijednom jedinom rečju nije objasnilo razloge zbog kojih je Matici umanjilo za 11 miliona dinara ta sredstva“, naveo je Stanić podsetivši da ta ustanova državi vraća još tri miliona dinara po Zakonu o uštedama.

On je takođe napomenuo da bi time ukupan finansijski minus Matice srpske iznosio 14 miliona.

Zbog tako oštrih mera Ministarstva časopis “Letopis Matice srpske” trebalo bi da bude sveden na dva do tri broja godišnje, ukazao je Stanić i upitao na čemu je utemeljena odluka o smanjivanju sredstava i “zašto Matici nisu jasno, u pisanoj formi, predočeni razlozi zbog kojih je doneta”.

Matica, Biblioteka i Galerija – tri posebna pravna lica

Ministarstvo je, dodaje Stanić, iznelo podatke o tome da je Matici srpskoj, u kojoj je 46 zaposlenih, dalo 35 miliona dinara, Biblioteci Matice srpske, sa 150 zaposlenih dodelilo 157,3 miliona i Galeriji Matice srpske, sa 26 zaposlenih, 73,9 miliona dinara.

Pri tom se sasvim prikriva činjenica da je reč o tri posebna pravna lica, od kojih svako ima svoje posebne oblike delatnosti i posebne račune, posebne programe rada i posebne odnose sa nadležnim ministarstvima“, podseća Stanić.

On je naveo i da je delatnost Matice srpske definisana posebnim zakonom iz 1992. godine, u kojem je istaknuta “obaveza države Srbije prema toj ustanovi, koja ima izrazitu kulturno-istorijsku misiju i mnogostruki značaj”.

Kulturološko (ne)znanje ministra ili arogancija

Predsednik Matice srpske je dodao da su se iz te institucije razvile ne samo Biblioteka Matice srpske i Galerija Matice srpske, nego i njen Izdavački centar.

To što se u saopštenju Ministarstva ne pojavljuje jasno razlikovanje Matice srpske i njenih ustanova dovoljno jasno govori da je u ovo saopštenje ugrađeno pre svega kulturološko (ne)znanje ministra Ivana Tasovca“, naveo je Stanić.

Predsednik te ustanove je poručio da Matica srpska odbija da prihvati začetak sistematski izazvanog urušavanja i odbija pomisao da takav akt može i sme da dođe iz srpskog Ministarstva kulture, uz ocenu da se radi o “očigledno arogantnom ponašanju ministra Tasovca”.

Proveriti tvrdnje o sukobu interesa, kao i o udelu ministra u tome

Stanić je naglasio da je rukovodstvo Matice srpske spremno da se javno govori o činjenicama finansijskog poslovanja te ustanove, ali samo pod uslovom da isto to učine i ustanove za koje je, kako kaže, evidentno da se nalaze pod specijalnom zaštitom ministra Tasovca.

Pogotovo bi trebalo proveriti sve one nagomilane tvrdnje o sukobu interesa u kojima, moguće je, ministar Tasovac ima nekog udela“, dodao je predsednik Matice srpske.

Stanić je zaključio da je Matica srpska ključna institucija koja neguje srpski identitet, a njeno državotvorno opredeljenje mnogostruko je dokazano, kao i da je istovremeno to ustanova koja jasno sagledava evropski i svetski kontekst u kojem srpski narod treba da se izbori za dostojanstvene uslove svog opstanka.

Dveri: Udar na našu najstariju književnu, kulturnu i naučnu instituciju

I Pokret Dveri podržao je danas Maticu srpsku i saopštio kako se protivi odluci Vlade Srbije da se, kako navodi, za 30 procenata smanje sredstva za osnovno delovanje Matice srpske, ocenjujući da je time doveden u pitanje opstanak te važne institucije.

Dveri su pozvale ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da preispita odluku ministarstva i da se što pre vrati iznos sredstava Matici srpskoj, kao i da se za sledeću godinu taj budžet poveća.

Pokret podseća i da su članovi Upravnog odbora Matice srpske negodovali zbog smanjenja sredstava za osnovno delovanje najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije i da je zbog toga ugrožen opstanak Matice srpske, kao i da se dovodi u pitanje dalje štampanje “Letopisa Matice srpske”, najstarijeg srpskog časopisa, koji izlazi već dva veka.

Dveri smatraju da se odlukom o smanjenju sredstava Matici srpskoj ponovo vrši udar na našu najstariju književnu, kulturnu i naučnu instituciju.

Osnivanjem VANU želeli da potpuno izbrišu Maticu

Dveri navode da su i pre mesec dana upozorile da Matici srpskoj preti marginalizacija i borba za opstanak.

Pajtićeva vlada je tada, pokušajem da se osnuje Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, želela da potpuno izbriše Maticu srpsku”, naglašava se u saopštenju i dodaje da Dveri smatraju da je taj potez pokrajinske vlade antidržavan, vanustavan, da predstavlja separatistički čin i da je to je “još jedan primer stvaranja paralelnih institucija, stvaranje države u državi, i kompletne destabilizacije Republike Srbije“.

Autor: Tanjug
Foto: RTV, Aleksandar Koromon

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here