Početna Gradske teme Stanovi za izbeglice u Futogu biće useljeni na jesen

Stanovi za izbeglice u Futogu biće useljeni na jesen

0

U 152 stana u nekoliko zgrada u Futogu koje se grade u Ulici Milana Nikolića bb, na uglu sa Ulicom Sonje Marinković, trebalo bi tokom jeseni da se usele izbegle osobe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje žive u Novom Sadu.

Ove zgrade se grade u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) i to je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u ove četiri zemlje.

Novac za izgradnju delom je obezbeđen iz donatorskog Fonda RSP, u kojem je najveći donator Evropska unija, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedio Grad Novi Sad.

Zahvaljujem ljudima iz Banke za razvoj Saveta Evrope što su prepoznali važnost i podržali rešavanje, nažalost, hroničnih problema vezanih za izbeglo stanovništvo sa prostora bivše Jugoslavije. Najveći objekat u Veterniku useljen je prošle godine, stanovi u Futogu na leto će biti završeni, a useljenje budućih korisnika očekujemo negde na jesen. Ove godine objekti će se graditi na još jednoj lokaciji u Veterniku i sa tim će biti ukupno 552 stana za izbeglice – naveo je gradonačelnik Miloš Vučević.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay