Početna Gradske teme Stanovnici Klise u strahu za bezbednost svoje dece

Stanovnici Klise u strahu za bezbednost svoje dece

smoking-737057_640

U naselju Klisa u Novom Sadu počela je gradnja prihvatilišta i prihvatne stanice otvorenog tipa za decu ometenu u ponašanju.

Objekat za 500 štićenika biće smešten među porodične kuće na Klisanskom putu, što je izazvalo revolt građana koji su već sakupili više od 2.000 potpisa za peticiju kojom traže da se taj objekat izmesti iz naselja. Ukoliko do toga ne dođe, za sledeću sedmicu najavljuju proteste i kažu da neće odustati od njih dokle god ne reše ovaj problem.

Klisa je naselje sa najviše osnovaca u Novom Sadu koje se prostire na relativno maloj površini i meštani su svi gotovo istog mišljenja:

– Nisu deca kriva. Ona moraju biti negde smeštena. Ali, za to mora da postoji prostor koji predviđa drugačije mere obezbeđenja, a to je nemoguće u ovako gusto naseljenom kraju.

Jedan od inicijatora te akcije, Predrag Dragojević, kaže da ne može da se pomiri sa činjenicom da će mu bukvalno u komšiluku biti ovakav objekat.

– Za mesec dana na čija god smo vrata pokucali niko nas nije odbio. Svi su listom potpisali. Svi se boje za bezbednost jer svi znamo da će sa štićenicima u ovaj kraj stići i njihovi prijatelji koji najčešće imaju problema sa zakonom. Imam veliku decu, ali ne znam da li bih smeo da ih pustim da prođu pored te ustanove zato što je otvorenog tipa – ističe Predrag, dodajući da je ovaj problem ujedinio sve meštane naselja bez obzira na partijsku pripadnost.

– Tom objektu samo treba promeniti namenu. Tu bi mogla biti sigurna kuća za žrtve nasilja u porodici ili Dom za stara lica i slično. U svakom slučaju, mnogo je unesrećenih koji bi mogli tu naći utočište zato što se sporni objekat nalazi u mirnom kraju grada – smatra Predrag i ističe da bi to bio odličan način da Grad, ukoliko već želi da bude društveno odgovoran, sredi neki od tih problema.

Marko Đurašković, momak koji se pridružio Predragu u skupljanju potpisa, kaže da ne želi da mu dete odrasta u takvoj sredini.

– Imam jednoipogodišnje dete i ne mogu da se pomirim sa činjenicom da bi ono moralo da odrasta uz decu koja imaju dosije. Svi su zabrinuti, pa peticiju potpisuju i momci i devojke koji su punoletni, a ipak se plaše za svoju bezbednost – ogorčeno priča Marko.

Stručnjaci kažu da su deca ometena u društvenom ponašanju ona koja imaju u dosijeu krivična dela poput prosjačenja, prostitucije, tuče i slično, kao i da je prihvatilište i prihvatna stanica ipak vrsta kazneno-popravnog doma. Na pitanje zašto se takva ustanova gradi usred naseljenog mesta nismo dobili odgovore od Ministarstva pravde, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao ni od Grada.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay