Početna Gradske teme Stefan Milenković biće upravnik koncertne dvorane nove Muzičko-baletske škole u Novom Sadu

Stefan Milenković biće upravnik koncertne dvorane nove Muzičko-baletske škole u Novom Sadu

0

Čuveni violinista Stefan Milenković biće novi upravnik koncertne dvorane nove Muzičko-baletske škole, a uključiće se u rad Kulturnog centra i Akademije umetnosti u Novom Sadu, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

– Blizu smo toga da Stefan Milenković, najveća zvezda svetske klasične muzike, dođe da živi i radi u Novom Sadu. Ponudili smo mu najbolje uslove, a za to su najzaslužniji Fondacija i Gradska uprava za kulturu. Kada vidimo da se najuspešniji vraćaju u Srbiju, to je signal drugima da ne odlaze, da ostanu u svojoj otadžbini – rekao je Vučević.

Gradonačelnik je, prilikom obilaska Muzičko-baletske škole sa novom ministarkom kulture Majom Gojković, naveo i da je u budžetu za 2021. predviđena poslednja tranša za završetak izgradnje zgrade i to nešto više od 300 miliona za nabavku opreme.

– Naredne godine đaci će krenuti u te škole i organizovaćemo kulturne događaje, odnosno koristiti koncertnu dvoranu. Nastavljamo saradnju sa republičkom vladom i imaćemo značajnu podršku da kompletno završimo obnovu podgrađa Petrovaradinske tvrđave, koje će biti jedan od najlepših delova Novog Sada – istakao je Vučević.

On je takođe rekao da se titula “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” pomera za 2022. godinu zbog epidemije virusa korona, ali je naglasio da se nastavlja rad na kulturnim stanicama i drugim projektima.

– Titula EPK je pomerena na 2022. godinu, iako je naš tim bio spreman da projekat realizuje i u 2021 – rekao je Vučević i dodao da je titula odložena zbog solidarnosti sa evropskim gradovima koji je trebalo da ponesu titulu ove godine, pa su morali da odlože za iduću.

Kako je rečeno, nakon više od 70 godina Baletska škola će dobiti svoj dom, kao i Muzička koja je na to čekala gotovo 100 godina. Podgrađe Petrovaradinske tvrđave obnavlja se posle gotovo 300 godina, prostor Velikog Limana nakon 100 godina transformiše se u prostor modernog stvaralaštva, što je samo jedan deo brojnih infrastrukturnih projekata u okviru priprema za godinu titule.

Direktor Fondacije 2021 Nemanja Milenković najavio je i pokretanje onlajn platforme za kulturu “Visit Novi Sad”.

Izvor: 021
Foto: Novisad.rs