Početna Gradske teme Štićenici doma u Kamenici iseljeni jer se kuće u kojoj su živeli...

Štićenici doma u Kamenici iseljeni jer se kuće u kojoj su živeli – urušavaju!

0

Kuća u novosadskoj Kopernikovoj ulici, u kojoj su živeli štićenici Dečjeg sela, iseljena je zbog opasnosti od rušenja, dok su zidovi druge kuće u Sremskoj Kamenici prepuni vlage.

Foto: "Blic"
Foto: “Blic”

Šest štićenika Dečjeg sela, ustanove za zbrinjavanje dece bez roditeljskog staranja, koji su boravili u kući u Kopernikovoj ulici, premešteni su u druge stanove. Kako su se reporteri „Blica“ uverili, u svim prostorijama kuće od 160 kvadrata, koju je bračni par Bošković 2003. donirao Dečjem selu, zidovi su popucali, a u jednoj od soba na plafonu su postavljene grede.
“Kuću u Kopernikovoj trebalo bi potpuno rekonstruisati, a zbog bezbednosti štićenika prebacili smo ih u druge stanove koje Dečje selo koristi u okviru projekta ‘Kuća na pola puta’. Nemamo novca za sanaciju kuća i uzdamo se da će nam neko pomoći. Postoji ideja da se od kuće koja je dar porodice Bošković formira dečji vrtić ili dnevni centar za decu iz porodica u našoj ustanovi”, kaže direktor Dečjeg sela Srđan Egić.
Kako je Egić objasnio, program „Kuća na pola puta“ predviđen je za mlade koji su upisali fakultete ili su završili srednje škole te ostvarili značajne rezultate u sportu.
“‘Kuća na pola puta’ realizuje se nakon punoletstva i štićenici prelaze u 11 stanova Dečjeg sela kako bi se pripremili za osamostaljivanje i napuštanje sistema socijalne zaštite. O njima isključivu brigu vodi Dečje selo”, kaže Egić.
U jednoj od kućica u Sremskoj Kamenici, dva zida su pod vlagom, a oštećenja su se proširila i na pod, pa se deo parketa odvojio. U dve sobe u kojima je pre mesec dana uočeno oštećenje spavaju četiri dečaka.
Tu nije kraj mukama zaposlenih u Dečjem selu, jer kako se bliži zima tako je mališanima potreban dodatni novac za ogrev. Ta ustanova je putem donacije uspela da obezbedi sredstva za nabavku peći za grejanje na biomasu, odnosno na pelet, čime su nastavili akciju kreiranja „Eko sela“.
“Pozvali smo zainteresovane da nam pomognu da ove godine po prvi put za grejanje koristimo pelet. Dosad je Dečje selo za grejanje koristilo plin, a od ove godine zbog uštede prelazimo na novi ogrev”, rekao je Egić.

Autor i foto: blic.rs