Početna Gradske teme Stomatolog iz Novog Sada zaražen virusom korona: Zabranjen dopunski rad svim lekarima...

Stomatolog iz Novog Sada zaražen virusom korona: Zabranjen dopunski rad svim lekarima u Vojvodini

Tokom trajanja vanrednog stanja svim zdravstvenim radnicima u Vojvodini je zabranjen dopunski rad.

Prema saznanjima 021.rs, tokom jučerašnjeg dana zaposlenima u Kliničkom centru Vojvodine stiglo je obaveštenje da je svim zdravstvenim radnicima ove ustanove zabranjen dopunski rad tokom trajanja vanrednom stanja. Uz to je stiglo i naređenje da svaki upravnik u svojoj organizacionoj jedinici mora o toj odluci da obavesti sve zaposlene.

Navode o zabrani dopunskog rada potvrdio je pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković. Kako je odgovorio na pitanje novinara, još prošle nedelje je svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Vojvodine sugerisano da lekari zaposleni u privatnim klinikama u potpunosti prekinu tu praksu.

Protiv nekih će zbog kršenja te odluke biti podnete i krivične prijave. Jedan od onih kojima preti krivična prijava jeste stomatolog iz Novog Sada koji je zaražen virusom COVID-19, a koji se već nalazi na respiratoru.

“On je obavljao privatnu stomatološku praksu i to jedno vreme, po našim saznanjima, čak i sa znakovima infekcije”, naveo je Gojković, rekavši da će protiv takvih lično podneti krivičnu prijavu.

Gojković je objasnio da je ovakva mera doneta jer oni zdravstveni radnici koji u ovom trenutku nemaju jak intezitet posla u državnim bolnicama, ne mogu svoje privatne poslove da obavljaju u privatnim bolnicama, da dolaze u kontakt sa pacijentima i potom druge kolege i građane da izlažu riziku.

“Ne možemo na taj način da gubimo zdravstvene radnike. Pojedine kolege, koje u ovom trenutku nemaju intezitet posla u državnim bolnicama, jer će prvenstveno najveći deo posla ovde obavljati internisti, pulmolozi, infektolozi, epidemiolozi, pošto nisu usko specijalizovani za to, radiće nešto drugo u okviru bolnica”, dodao je Gojković.

Kako je objasnio, još uvek postoji jedan mali broj zdravstvenih radnika koji ne shvataju koliko je situacija ozbiljna.

“Napominjem, ukoliko se ne poštuje Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kazna zatvora je do tri godine. Ukoliko nesavesnim ponašanjem nanesete teško delo u vezi sa zaražavanjem drugih osoba, kazna zatvora je do osam godina, a ukoliko to što ste uradili dovede do smrtnog ishoda druge osoba, onda je kazna zatvora do 12 godina”, ukazao je Gojković, zaključujući da će država učiniti sve da se ispoštuje zakonsko procedura, te da to nije ničiji hir, već je reč o zakonu.

Podsetimo, prema poslednjim informacijama, u Vojvodini je zaraženo 36 osoba, a njih 13 je hospitalizovano na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, od čega je njih troje na respiratorima. Juče je, u Srbiji, preminula i treća žrtva od posledica virusa korone, osoba ženskog pola, stara 60 godina.

Izvor: 021
Foto: Pixabay