Početna Gradske teme Strahovlada u javnim preduzećima: Sve manje terenskih radnika koji čiste Novi Sad

Strahovlada u javnim preduzećima: Sve manje terenskih radnika koji čiste Novi Sad

001

Protiv JKP “Čistoća” 60 radnika podnelo je tužbe zbog nezakonitog otpuštanja i neplaćenog prekovremenog rada.

Radnici se žale na mobing i stranačko otpuštanje, navodeći da oni koji neće da se priklone Pokretu Dinara-Drina-Dunav i Srpskom pokretu obnove završavaju na izlaznim vratima.

– Tužio sam firmu jer radim prekovremeno, a ne dobijam za to ni dinara. Ovog meseca sam bio jednu subotu slobodan, a tako će biti i u avgustu – kaže radnik D.Đ. za Blic. On dodaje da firma prekovremene sate pretvara u slobodne dane, kojih on ima već 50, ali ne dozvoljavaju mu da ih koristi.

Kaže i da je nedavno vraćen sa godišnjeg odmora da radi. – Otkada ih tužim trpim maltretiranje, prete mi i stalno pišem neke izjave, tako da ću da ih tužim i za mobing. Otpustili su radnike, a ostavili administraciju, nema ko više da čisti grad i nosi kante – kaže ovaj radnik Čistoće dodajući da su za vreme velikih vrućina zaposleni u administraciji radili samo do 12 časova, a radnici na terenu bez prestanka.

U preduzeću potvrđuju da su dobili tužbe, ali kako navode, to ne znači da su osnovane.

– Ne znamo tačan broj sporova, ali su to u velikom broju slučajeva radnici koji su načinili grube prekršaje kolektivnog ugovora i ugovora o radu – izjavila je portparolka preduzeća Sofija Mitrović. Blic inače u tekstu nije objasnio kako je uspeo da dođe do ove persone za koju redakcija Radija 021 sumnja da postoji, kao i da u Čistoći uopšte ima zaposlenih na mestu portparola.

Izvor: Blic, 021
Foto: Ilustracija