Početna Gradske teme Štrajk novosadskih čistačica zbog zaostalih plata

Štrajk novosadskih čistačica zbog zaostalih plata

0

Oko 40 radnica zaposlenih u firmi “Haus Majstor Higijena – Profesionalni upravnik” štrajkovalo je danas ispred prostorija ove firme u Novom Sadu zbog neisplaćenih plata.

Prema tvrdnjama radnica, već treći mesec nisu isplaćene za posao koji obavljaju, a i prethodnih meseci kada su dobijale plate to je bilo iz pet rata, a ne odjednom.

“Direktorica nam je davala po dve-tri ili pet hiljada dinara. Mi hoćemo cele plate a ne da nam se cepkaju. Ima nas oko 80, a neke radnice nisu ni prijavljene”, poručuju okupljene čistačice.

Kako navode, svaka spremačica ima od 14 do 17 ulaza za čije je čišćenje zadužena.

“Krenula je škola, gladni smo i nemamo račune da platimo. Moram da platim deci školovanje, moram nekako da izdržim”, kažu zaposlene čistačice.

Kako kažu okupljene radnice, i pored toga što su dobijale pola minimalca od države, te pare koje su za jul mesec legle na račun firme nisu dobile.

“Plata za avgust takođe nije došla”, kaže jedna od zaposlenih.

Okupljene čistačice su potvrdile da se u sklopu firme nalaze i haus majstori, koji su redovno isplaćivani.

“Svi su dobili platu samo mi nismo, raspadamo se od posla. Radili smo i Dom zdravlja na Limanu i pošteno smo zaradili ovaj novac”, kažu radnice i dodaju da će se štrajk nastaviti i u petak.

Došlo do “blagog odstupanja u dinamici isplate zarada”

Na pitanja o razlozima zakasnelih isplata, o tome da li je državna pomoć prosleđena radnicama, kao i da li je istina da određeni broj radnica nije ni prijavljen, koje je redakcija 021.rs uputila firmi za održavanje zgrada, odgovaraju u vidu saopštenja.

Navode da su najstarija i najveća firma za održavanje zgrada u Novom Sadu, da imaju više od 100 zaposlenih, kao i da je više od 1.100 ulaza u gradu pod njihovom nadležnošću kada je reč o održavanju.

Oni takođe potvrđuju da je došlo do zastoja u isplatama, navodeći da je do pojedinih problema u poslovanju preduzeća došlo zbog pandemije korona virusa.

“Zabrinutost radnica higijene, koju su izrazile današnjim okupljanjem ispred prostorija naše firme, zbog blagog odstupanja u dinamici isplate zarada u poslednjih mesec dana, sasvim je razumljiva. Privredna kriza povezana sa pandemijom virusa kovid-19 dovela je u velikom broju preduzeća, što je slučaj i u našoj firmi, do izvesnih problema u poslovanju”, poručio je menadžer za odnose sa javnošću iz pomenute firme Radovan Trifunov.

On dodaje i da je svaka državna pomoć isplaćena zaposlenima u zakonskom roku.

“Kao i druga velika preduzeća i mi već prevazilazimo sve poteškoće iz prethodnog perioda, između ostalog zahvaljujući pomoći koju smo dobili od države na ime pomoći preduzećima, a koja je uredno isplaćena svim zaposlenima u zakonskom roku”, kažu iz novosadskog preduzeća.

Oni poručuju i da je upravo “široka baza dugogodišnjih saradnika i veliki broj zahteva za sklapanje novih ugovora” nešto što garantuje da će firma bez većih problema prevazići poteškoće i zadržati “lidersko mesto” na tržištu koje ima od svog osnivanja.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay