Početna Gradske teme Štrajk novosadskog zdravstva

Štrajk novosadskog zdravstva

medical-563427_640

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Novom Sadu najavili su jednočasovni štrajk za sredu, 3. januara, od 11 sati do podne.

Medicinski, ali i nemedicinski kadar, nezadovoljan je zbog neispunjenih obećanja Vlade i ministarstava, koji su garantovali poboljšanje finansijskog položaja lekara, regulisanje pitanja minulog rada, kao i platnih razreda.

Inicijator štrajka, Daribor Stjepanović, koji je i predsednik Pokrajinskog odbora reprezentativnog Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kaže da je situacija sve gora i da ne može da se čeka na ispunjenje obećanja. On je podsetio da je ministar Vujović rekao da minuli rad treba da se ugradi u osnovni koeficijent, kao što je ugrađen topli obrok i regres.

– Kada odbijete sve te stavke, dobije se da je najniža plata u zdravstvu zapravo oko 13.000, a ne 21.000 dinara, kako se govori. Bilo je obećano da će se ovi problemi izmeniti kada se donese Zakon o platama u javnom sektoru. To nije urađeno, niti je ostavljeno kao mogućnost da se pregovara. Mora se poštovati i Zakon o radu i ne želimo da trpimo nepravdu – rekao je Stjepanović za 021.rs.

On najavljuje da će sledeći korak biti protesti i nastavci štrajka. U štrajk bi trebalo da budu uključene sve zdravstvene ustanove u Novom Sadu, ali i širom Srbije. Zbog istih razloga zaposleni u zdravstvu štrajkovali su i novembra 2014. godine.

Izvor: Novisad.com
Foto: Pixabay