Početna Gradske teme Štrajk upozorenja: Škole u Novom Sadu sutra neće održati prvi čas

Štrajk upozorenja: Škole u Novom Sadu sutra neće održati prvi čas

0

osnovna-skola-branko-radicevic-novi-sad

Škole u Novom Sadu, ali i širom zemlje, organizovaće sutra štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva stanjem u prosveti. Reprezentativni sindikati se bune jer Vlada ne poštuje obećanja koje je dala prosvetnim radnicima o, između ostalog, donošenju zakona o platnim razredima.

Kako za 021 kaže Zvonimir Jović u ime Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, ministru prosvete Srđanu Verbiću predat je spisak sa imenima nekoliko direktora koji zapošljavaju preko norme i duže su na vlasti od zakonski dozvoljenog perioda. To su, kako kaže, samo neki od prestupa pojedinaca zaposlenih u prosveti, zbog kojih 28. oktobra neće biti održani prvi časovi u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni.

U tom štrajku upozorenja učestvovaće četiri reprezentativna sindikata i njihovi članovi. Ukazivali smo ministru Verbiću da pojedini direktori krše zakon i ne poštuju kolektivni ugovor, čak smo imenom i prezimenom predložili tri direktora koji su odmah za smenu, ali čekamo. Ako kažete da želite da uvedete red u prosvetu, uradite to javno i transparentno, a ne da izbegavate da kaznite odgovorne za stanje u prosveti. Oko 280 direktora otprilike žive svoj drugi ili treći mandat, ako ne i veći broj, dok su u beogradski direktori odbili da daju rukovodiocu Školske uprave informaciju u kom su mandatu“, kaže Jović za 021.

Sindikati su najavili i će javno izneti imena svih direktora koji krše zakon. Inače, predstavnici sundikata juče su bili na sastanku kod ministra Verbića, ali kako kažu, nikakav dogovor nije postignut. Jedan sastanak biće održan na zahtev ministarstva i danas.

Verbić: Nadam se da zaposleni neće štrajkovati

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je pre desetak dana da para za ispunjavanje zahteva prosvetnih radnika ima i da je o tome razgovarao sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem.
Vlada je obećala pomoć prosvetarima i tu nema nikakve alternative, učinićemo sve što možemo. Nemamo još tehnička rešenja kada i kako, ali će do 31. decembra biti postignut neki dogovor“, rekao je Verbić i dodao da se nada da štrajka neće biti. Međutim, Jović za 021 kaže da je baš na sastanku juče ministar rekao da novca za prosvetu u budžetskoj rezervi nema.