Početna Gradske teme Studenti iz Kine očarani Novim Sadom

Studenti iz Kine očarani Novim Sadom

kinezi_na_ftn

Prva letnja škola organizovana u saradnji Fakulteta tehničkih nauka i Donghua Univerziteta iz Šangaja okupila je 15 kineskih studenata koji su tokom dve nedelje pohađali školu u cilju razmene ideja i znanja između ove dve institucije. Studentkinja master studija Sju Ćju, koja u Novom Sadu boravi drugi put ističe da je škola bila pored znanja koje je stekla, samo i prilika da se ponovo vrati u naš grad u koji se zaljubila.

“Očarana sam vašom kulturom i istorijom. Najviše sam uživala slušajući predmete iz istorije i pokušavajući da na časovima srpskog jezika naučim po koju reč na vašem jeziku”, objašnjava Sju Ćju.

Fakultet tehničkih nauka za kineske studente bila je prava adresa jer su akademci imali priliku da usavrašavaju u oblasti infromacionih tehnologija. Prof. dr Šju Ming ističe da će sva znanja koja su dobili na FTN uspešno preneti na svoj Univerzitet.
Pored znanja koje smo dobili, bilo na je veoma važno da je upoznamo sa istorijom srpskog naroda i da saznamo nešto više o naučnicima Nikoli Tesli i Mihajlu Pupinu“, rekao je Šju Ming.

Direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment u okviru kojeg je i organizovana letnja škola doc. dr Bojan Lalić istakao je da je škola rezultat kontinuirtane saradnje sa Donghua Univerzitetom koja traje već četiri godine.
Dosta dugo radimo na realizaciji ove škole. Sledeći korak je razmena gde bi naši studenti išli na edukaciju u Kinu ili određen broj praksi u kojoj bi zajednički učestovali“, objašnjava Lalić i dodaje da će se letnja škola nastaviti sledeće godine sa učešćem univerziteta iz različitih zemalja.

kinezi_na_exitu

U okviru letnje škole organizovan je i zajednički nastup na Exit festival na štandu pod nazivom “Exit spaja ljude” gde su akademci iz Kine zajedno sa studentima sa FTN mnogobrojne posetioce učili kinesku kaligrafiju i kinesku kulturu.

Studenti iz Kine su tokom dve nedelje imali redovna predavanje i učili su: srpski jezik i istoriju, poslovnu inteligenciju. Razvijali su znanja iz informaciono – komunikacionih sistema, bavićli se inovacionim menadžmentom i preduzetništvom. Upoznali su Novi Sad i Vojvodinu, a trenutno se nalaze na ekskurziji gde je u planu da posete: Mađarsku, Slovačku, Austriju, Sloveniju i Italiju.
Organizator letnje škole je Fakultet tehničkih nauka – Departman za industrijsko inženjersko i menadžment.

Autor i foto: 021.rs