Početna Gradske teme Studentski protest protiv nepotizma i dodatne naplate troškova studiranja

Studentski protest protiv nepotizma i dodatne naplate troškova studiranja

0

9XyWycqNMe8Dnpwk

Studentski pokret Novi Sad, zajedno sa studentima i studentkinjama Univerziteta u Novom Sadu, održaće još jedan protest i zbor, kao sledeći korak studentske borbe za kvalitetno obrazovanje.

Protest “Nemamo i ne damo” biće održan u utorak 1. novembra od 14 sati. Okupljanje je ispred zgrade Rektorata odakle će uslediti i protestna šetnja kroz kampus Novosadskog univerziteta, a nakon toga će biti organizovan još jedan zbor studenata.

Studenti će ponovo zatražiti da visokoškolske ustanove obustave dodatnu naplatu svih redovnih usluga i troškova studiranja poput plaćanja prijave prijemnog ispita, overa semestra, prijave ispita, administrativnih troškova, usluga biblioteke i čitaonice, troškova izrade radova, izdavanje potvrda, diploma, izdavanja dokumenata, kao i svih ostalih usluga koje fakulteti naplaćuju bez osnova.

Zatražiće i potpunu transparentnost u radu fakulteta sa zahtevom da ažurno objavljuju finansijske izveštaje i jasno navedu prihode, rashode i bilans stanja.

Kao jedan od najvećih problema je, kako ističu, nepotizam, pa će na protestu zahtevati i jasne kriterijume prilikom zapošljavanja, poštovanje procedura prilikom zapošljavanja asistenata, saradnika u nastavi i ostalog nastavnog kadra, kako bi se sprečilo stranačko zapošljavanje, zapošljavanje “preko veze”, kao i zapošljavanje onih koji kriterijume ne ispunjavaju i nisu dovoljno stručni.

Studenti će protestom tražiti i ukidanje naplate polaganja ispita u apsolventskim i vanrednim rokovima, čija je cena polaganja obično drastično veća od redovnih rokova garantovanih Zakonom o visokom obrazovanju.

– Obaveštavamo vas i da smo sve zahteve izglasane na zboru studenata uručili lično i poslali mejlom rektoru Novosadskog univerziteta, Studentskom parlamentu UNS, kao i upravama svih fakulteta. Takođe smo ih pozvali da nam se pridruže i podrže ovaj protest i zbor studenata. Napominjemo da je dugoročan zahtev Studentskog pokreta Novi Sad javno finansirano obrazovanje iz budžetskih sredstava, koje će pokrivati celokupne troškove studiranja u Republici Srbiji – navodi se u pozivu na protest.

Izvor: Novisad.com