Početna Gradske teme Subvencije povećale tražnju: Cena novog bicikla i do 90.000 dinara

Subvencije povećale tražnju: Cena novog bicikla i do 90.000 dinara

0

Gradske subvencije za kupovinu bicikala uticale su na to da se potražnja za dvotočkašima poveća, a Novosađani se, kako kažu prodavci, u većini slučajeva odlučuju za kupovinu onih do 25.000 dinara.

Ponovo se dodeljuje 10.000 dinara za kupovinu bicikala, te se kao i prvu put kada je raspisan javni poziv očekuje veliko interesovanje Novosađana.

– Jedva sam uspeo da konkurišem za 10.000 dinara. Čekao sam 40 minuta i na kraju sam ušao u prvih 600 kandidata. Kupio sam bicikl za 25.000 dinara. Ćerka je birala model i to je bio rođendanski poklon. Mnogo mi pomaže to što mi je 10.000 dinara vraćeno – kaže Dejan Z.

Prodavci, s druge strane, kažu da je pre kupovine dobro potkovati se znanjem o modelima bicikala, kako ne biste došli u situaciju da isti morate da menjate jer vam, iz različitih razloga, ne odgovara.

– Bicikl bez brzina košta od 18.000 do 22.000 dinara, sve preko toga su modeli sa brzinama. Kada razgovaramo sa kupcima, svakako im preporučujemo da kupuju modele sa brzinama jer su lakši za vožnju, pogovoto starijim ljudima. Dešavalo se da stariji ljudi vraćaju modele koje kupe, a bez brzina su, pošto im je teško jer nemaju dovoljno snage da voze takav bicikl, kaže prodavačica Z.T. iz prodajnog objekta “Fanatik” u Železničkoj ulici. Povećana je, kaže, potražnja za dvotočkašima od kada je raspisan javni poziv za dodelu subvencija i uskoro očekuju ponovo veći priliv kupaca.

Ovde ima i potražnje za dečjim biciklima, koji koštaju od 10.000 do 20.000 dinara. Cena zavisi od veličine modela, pa su jeftiniji oni za mlađu decu. U ovom objektu moguć je i servis dvotočkaša, a gužva je tolika da se čeka po dan na popravku bicikla.

Dok gradski modeli, uglavnom, dolaze u paketu sa korpom, blatobranima, paktregerom, zvonom i svetlima, brdski, odnosno MTB zahteva dodatno ulaganje. Po iskustvu prodavaca sa kojima smo razgovarali, momci se češće odlučuju za MTB jer su oni napravljeni tako da mogu da se voze po ravnim površinama i šumskim stazama. Početna cena je od 20.000 pa sve do 90.000, koliko koštaju bolje opremljeni modeli.

Društvo za promociju prirode Srbije

Društvo za promociju prirode Srbije će sprovesti program podrške za nabavku bicikla za 2022. godinu. Komisija je tu odluku donela juče, a na konačnoj rang listi, pored izabranog Društva, nalazili su se Biciklistički klub „Dubl“ i Sportsko udruženje za ekstremne sportove „Buksilend“.

Treći krug podele subvencija od 10.000 dinara za kupovinu bicikla za Novosađane treba da bude završen do 30. maja, a za subvencije je iz budžeta Grada izdvojeno 20 miliona dinara. Od tog iznosa će dva miliona pripasti Društvu za promociju prirode Srbije, dok je preostalih 18 miliona namenjeno isključivo za nabavku bicikala, odnosno, subvencije treba da dobije 1.800 sugrađana.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay