Početna Gradske teme Sud na strani meštana Temerina u borbi protiv farme svinja

Sud na strani meštana Temerina u borbi protiv farme svinja

0

Osnovni sud u Novom Sadu presudio je nedavno u korist grupe građana iz Temerina, koja se organizovala kako bi ukazala da farma svinja “Temerin Agrar” u ovom mestu kraj Novog Sada intenzivno zagađuje životnu sredinu – proizvodi nesnosan smrad, zbog čega će morati da se iseli u najkraćem roku.

Građani su ovom presudom načinili, kako kažu, jedan korak napred u borbi protiv zagađenja koje sprovodi ova farma.

Građani su podnosili niz prijava svim nadležnim inspekcijama, a pre mesec dana pisali i peticiju Vladi Srbije, ukazujući da nadležni organi “žmure na jedno oko” kad je reč o nadzoru nad ovom farmom. Jedina inspekcija koja je reagovala i zapravo izrekla određene mere ovoj farmi je pokrajinska vodna inspekcija, koja je u vanrednom inspekcijskom nadzoru 12. avgusta prošle godine ustanovila da farma bez vodne dozvole ispušta otpadne vode u kanal.

Farma “Temerin Agrar” u vlasništvu je sremskomitrovačke kompanije Mitros, a nalazi se u Industrijskoj zoni Starog Đurđeva, mesne zajednice Temerina. Kako za 021 kažu građani Temerina, od dolaska ove farme postavlja se više pitanja o njenom zakonitom poslovanju – od toga koliko svinja imaju, do toga da li svojim poslovanjem ugrožavaju vodu, zemlju i vazduh.

Građani tvrde da je od smrada koji dolazi s ove farme nemoguće normalno živeti. Zbog toga su inicirali i održali sastanak i sa predstavnicima farme i firme Mitros, ali bez većih uspeha. Ubrzo su ušli u institucionalnu borbu protiv zagađenja životne sredine i tu uvideli da je ta bitka teža nego što su mislili.

“Pisali smo svim organima, od lokala do Vlade, a ništa se nije pomerilo bukvalno ni milimetar. Ventilatori na ovoj farmi prave užasnu buku i šire smrad celim naseljenim mestom, inspekcije se prave da ništa ne osete, a predsednik opštine Temerin se kao deklarativno zalaže da se problem farme reši. Kad smo je zamolili, načelnica opštinske uprave odbila je da uzorkuje vodu iz kanala rečima da ‘opština nije laboratorija’, a ignorisali su nas građevinski i komunalni inspektori. Protiv zagađivača smo pokrenuli sudski spor i podneli prijave protiv svih ljudi koji ovu stvar zataškavaju, a planiramo i spor protiv temerinske uprave”, kaže jedan od građana koji vode ovu bitku, Milenko Karlica.

Kako kaže, građani su sami uzorkovali vodu i odneli na analizu u Institut za javno zdravlje Vojvodine, gde su saznali da voda nije bezbedna – što ih je navelo da veruju da otpadne vode kroz cevi koje je postavila farma idu u Jegričku i dalje zagađuju životnu sredinu.

Građani kažu da farma poseduje dozvolu za 10.000 svinja u turnusu, a da zapravo imaju 12.000 svinja. Poslednju brojku su čelnici farme priznali u medijima.

“Naš zahtev je da se ova farma izmesti iz naše okoline. Svi su svesni šta se događa – kvalitet naših života je narušen, ovde žive stariji ljudi, ali i deca koja ne mogu da pobegnu od smrada. Ne postoji nikakva procena uticaja na životnu sredinu, a moralo bi da postoji. Pada cena nekretnina jer su uslovi za život loši, a o uticaju na sredinu da ne govorim. Leti je još strašnije, kao i u pojedinim delovima dana kad je teško proći kroz ulicu”, navodi Karlica.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Izvor: 021
Foto: Pixabay