Početna Gradske teme Sud naredio da se “Novkabelu” uključi struja

Sud naredio da se “Novkabelu” uključi struja

0

novkabel_naslovna

Privredni sud u Novom Sadu naložio je da “Elektroprivreda Srbije” odmah uključi struju “Novkabelu”, kojem je električna energija isključena prošle semdice zbog duga od malo više od 40 miliona dinara.

Ovakva odluka je doneta jer je u vreme isključena struje bio pokrenut postupak reorganizacije preduzeća putem Unapred pripremljenog plana reorganizacije, na šta je ranije ukazivao i generalni direktor “Novkabela” Dragan Cvetković.

Radnici su najavili da će se, ukoliko dobiju poziv na posao, vratiti u fabriku, ali prema rečima zamenika sindikalne organizacije u ovom preduzeću Čedomira Kopčinskog, oni ne odustaju od zahteva za smenu generalnog direktora Cvetkovića.

“I dalje je rok za njegovu smenu do petka, ukoliko se to ne desi, mi od ponedeljka stupamo u štrajk. Iz Ministarstva privrede imamo saznanja da će on biti smenjen, bili smo na sastancima i konsultacija gde su nam uveravali da će biti postavljen novi direktor. Takođe, pored ovog zahteva, ostajemo i pri tome da nam se propušteni dani isplate kao da smo radili, jer smo sa posla izostali tuđom krivicom”, kaže Kopčanski za 021.rs.

Kako je za “Dnevnik” rekao Dragan Cvetković propušteni dani neće moći da se nadoknade, a roba će biti isporučena sa zakašnjenjem.

“Novkabel” trenutno isporučuje kablove na nekoliko tržišta čija je vrednost preko milion evra. Najviše se izvozi u Rusiju, gde šalju kablove vredne 750.000 evra. Kopčanski veruje da će, ukoliko se njihovi zahtevi ispune, preduzeće uspeti da izmiri sve obaveze prema kupcima.

“Možda ćemo zakasniti sa nekim isporukama, ali neće biti raskida ugovora sa našim kupcima. Trebalo bi da imamo jednu pošiljku za Bosnu i Hercegovinu i tu je 80 odsto posla završeno, tako da to možemo na vreme da odradimo i da naplatimo drugi deo isporuke. Sa Rusima sigurno neće doći do raskida, jer njima odgovara naše tržište. Preraspodelom rada i malo jačim tempom možemo da završimo sve poslove kako treba”, objašnjava naš sagovornik.

On je dodao da se nada da će novo rukovodstvo raditi transparentnije, da će kontrolisati tokove novca, koji više ne sme da se troši nenamenski.

Podsetimo, radnici “Novkabela” su u ponedeljak doneli odluku kojom traže smenu direktora, isplatu prvog dela majske plate i naknadu za propuštene dane. Više o tome možete pročitati OVDE.

Podsetimo, u najstarijoj metalskoj fabrici u Novom Sadu danas radi oko 300 radnika, dok je nekada bilo zaposleno preko 5.000. Plate se primaju sa zakašnjenjem, a iza dve neuspešne privatizacije ostali su poslovanje sa gubicima i nagomilani dugovi.

Autor: Zoran Strika
Foto: 021