Početna Gradske teme Sudski spor usporio privatizaciju “Novi Sad gasa”

Sudski spor usporio privatizaciju “Novi Sad gasa”

novi_sad_gas

Uprkos velikom interesovanju prodaja DP “Novi Sad gas” još nije oglašena, jer je sudski spor oko vlasništva usporio privatizaciju. Interesovanje za ovu firmu do sada je pokazalo 15 potencijalih kupaca, koji su Agenciji za privatizaciju dostavili pisma o namerama, ali kako još uvek nije rešen spor oko udela državnog i privatnog vlasništva u preduzeću, cela prodaja i dalje stoji.

Kako objašnjava Sonja Zrnić, pravnica ovog preduzeća, “Novi Sad gas” se nalazi u paketu sa 502 preduzeća iz cele Srbije, koje je na prodaju ponudila agencija. Ovo preduzeće dostavilo je sva neophodna dokumenta i sada je na nadležnim državnim organima da posao oko prodaje privedu kraju.

I dalje nemamo zvanične informacije iz Agencije za privatizaciju, ali smatram da je, kao i 2005. kada smo ušli u proces privatizacije, celu stvar usporilo nerešeno vlasništvo, zbog čega smo ušli u sudski spor“, objašnjava Zrnićeva i dodaje da tim sporom žele samo da utvrde koliki procenat je državni, a koliki je društveni. Ona navodi da je malo verovatno da bi se neko od zainteresovanih odlučio na kupovinu, a da prethodno ne sazna koliki procenat vlasništva dobija.

Jedan od scenarija za promenu statusa bio je ponuđen ranije i iz Ministarstva energetike, koje se založilo da se ovo društveno preduzeće, koje gasom snabdeva oko 60.000 aktivnih potrošača u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Beočinu, Bačkoj Palanci, Bačkom Petrovcu i Malom Iđošu, podržavi. Tada se moglo čuti i da bi trebalo da postane jedno od javnih komunalnih preduzeća.

Uz ovo, prvi čovek “Srbijagasa” Dušan Bajatović, izneo je svoj stav da je najbolje rešenje da se novosadsko preduzeće izuzme iz privatizacije i da se pripoji “Srbijagasu”. Alibi za ovakav predlog našao je u podatku da “Novi Sad-gas” ima visok dug za isporučeni gas. Nijedan od tih predloga, međutim, Agencija za privatizaciju nije uzela u obzir.

Autor: Novosti
Foto: N. Mihajlović

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here