Početna Gradske teme Sukob stanara zbog korišćenja javne zelene površine

Sukob stanara zbog korišćenja javne zelene površine

Javne zelene površine dostupne su svima, kako stanarima zgrada koje ih okružuju, deci i penzionerima, tako i vlasnicima pasa. Međutim, da komšije nisu uvek tolerantne pokazao je slučaj stanara Turgenjevljeve 7-15. Naime, pretpostavlja se da je nekolicina stanara odlučila da zabrani uvođenje kućnih ljubimaca u malu zelenu oazu koju svi dele u tom delu ulice.

Do problema je došlo nakon što je, kako smo saznali, u izolovanim slučajevima, izmet kućnih ljubimaca ostajao na travi, te su stanari ovih zgrada drvenom ogradom, trakom, a u jednom momentu i žičanom ogradom, uz tablu kojom se zabranjuje ulazak psima, onemogućili prolazak i uživanje u zajedničkoj zelenoj površini, pritom sprovodeći komšijske patrole koje su veoma uznemirile vlasnike pasa. Nedugo zatim, nakon nešto više od deset prijava komunalnoj inspekciji, nadležni su izašli na teren i utvrdili da je površina nelegalno ograđena, te da jedni stanari nemaju pravo da drugima brane ulazak na tu livadu. Koraci koji su stanari preuzeli u cilju omogućavanja pristupa svima, nisu se svideli pojedincima koji su im to pravo osporavali, te je došlo do verbalnih suočavanja, psovki i neretkog fotografisanja onih koji krše “zakone” te ograđene površine. Ovaj sukob, koji je trajao više od dve nedelje, okončan je u utorak, 21. jula.

Kako su iz Sektora komunalne inspekcije Gradske uprave za inspekcijske poslove kazali za “Dnevnik”, nakon prijave, inspekcija je izašla na teren, gde je utvrđeno nelegalno zauzeće dela javne zelene površine, unutar kojeg je postavljen znak da je zabranjeno uvođenje pasa. Prema njihovim rečima, u utorak je, nakon još jedne kontrole inspektora, uklonjena i ograda i znak zabrane, a do saznanja ko je to učinio nisu došli.

Neprijatnoj situaciji, kako za jednu, tako i za drugu stranu, prethodilo je obraćanje stanara Turgenjevljeve predsedniku Saveta Mesne zajednice “Narodni heroji”, da se jedan deo zelene površine ogradi i na taj način napravi prostor za istrčavanje pasa, čime bi se rešio sukob vlasnika pasa i nezadovoljnih stanara.

Prema rečima stanarke Turgenjevljeve ulice, situacija je bila izuzetno napeta, a kako je vreme odmicalo, stanje se pogoršavalo.

– Kada smo prolazili pored, određena grupa ljudi bi nam pretila, fotografisala nas i govorila da će oni nas prijaviti Komunalnoj policiji – kazala je Violeta. – Dosta stanara sa kojim sam razgovarala imali su ista ili slična iskustva, a pretili su i da će nam otrovati ljubimce.

Iz Gradske uprave za inspekcijske poslove podsećaju da nije dozvoljeno ostavljanje stvari, drugih predmeta i otpada na javnoj površini, dok je propisana kazna za kršenje za preduzetnike iznosi 75.000 dinara, 150.000 za pravno lice, dok je fizičko lice dužno da plati 25.000 dinara.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay