Početna Gradske teme Sutra počinje manifestacija Novosadska jesen

Sutra počinje manifestacija Novosadska jesen

Novosadska jesen počinje sutra 23. oktobra, a trajaće do 27. oktobra.

Novosadska jesen jedna je od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, koju organizuje Pokret gorana Novog Sada.

Novosadska jesen će ove godine imati 4 izložbe:

– izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu;
– izložbu meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane;
– izložbu suvenira i proizvoda starih i umetničkih zanata;
– “Iz ugla jednog fotografa – Sremski Karlovci”.

Na ovogodišnjoj izložbi cveća, sadnica i opreme za hortikulturu predstaviće se veliki broj proizvođača cveća, sadnica i opreme za hortikulturu sa teritorije cele Srbije. Tokom petodnevne manifestacije posetioci će moći da vide i nabave kvalitetne sadnice drveća i žbunova, perena, začinskog, lekovitog bilja i povrća. Pored toga, biće izložen i veliki broj vrsta i boja lukovičastog cveća. Osim dodatne opreme i supstrata za prihranu različitih biljnih vrsta, posetiocima će na raspolaganju biti i mnogobrojni saveti za negu i održavanje sobnih i dvorišnih sadnica i cveća, kao i podizanje zelenih površina.

Na izložbi meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane, svoje proizvode će predstaviti proizvođači najkvalitetnijih proizvoda na našem tržištu. Uz degustacije i davanje saveta za pripremu i korišćenje svojih zadravstveno-bezbednih proizvoda, posetioci će imati priliku da se snabdeju organski gajenim povrćem i žitaricama, makrobiotičkim proizvodima, proizvodima od integralnog brašna, klicama mahunarki i žitarica kao i lekovitim biljem, čajevima i preparatima na bazi biljaka.

Izložbena celina na kojoj se predstavljaju stari i umetnički zanati okupi uvek veliki broj izlagača rukotvorina i umetnika koji održavaju tradiciju i kulturu ovog područja.

“Iz ugla jednog fotografa – Sremski Karlovci”

– Na izložbi “Iz ugla jednog fotografa – Sremski Karlovci” biće izloženo najboljih 30 radova fotografa koji su kroz svoje objektive zabeležili bogatstvo mesta i ljude koji žive u Sremskim Karlovcima. Sremski Karlovci je gradić koji je rasut na padinama Fruške gore, poznat i kao riznica kulture jer se može pohvaliti očuvanim istorijskim spomenicima, baroknim građevinama, vinogradima i neotkrivenim lepotama Dunava i njegovim meandrima.

Edukativni programi na manifestaciji Novosadska jesen su osmišljeni za različite uzrasne kategorije – decu, mlade, stručnu javnost i zainteresovane građane. Manifestacija nosi naziv Priroda na recept i biće posvećena značaju boravka u prirodi kao i sveobuhvatnoj potrebi da se zaštiti priroda kao i naša životna sredina.

Tokom trajanja manifestacije, održavaće se:

– Edukativne radionice prilagođene predškolcima, učenicima osnovnih i srednjih škola. Sve radionice će se održavati u Eko kutku Pokreta gorana na centralnom platou;
Predavanja za stručnu javnost i zaintresovane građane, sa različitim temama;
Prateći programi – pored radionica, tokom trajanja manifestacije se organizuju i Jesenje šetnje za organizovane grupe dece koja sa vodičima obilaze manifestaciju. Organizuju se i radionica “Cvet za komšiju i lepši Novi Sad”, radionica sadnje cveća za decu koja tim putem nauče o značaju zelenila za životnu sredinu. Tokom svake večeri organizovaćemo i nastupe različitih grupa kulturnih i umetničkih društava.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay, Promo