Početna Gradske teme Sutra protest “Buna protiv mafije”, Đukanović poziva na kontraprotest

Sutra protest “Buna protiv mafije”, Đukanović poziva na kontraprotest

0

Nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je građane na protest u Novom Sadu, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka. Protest nazvan „Buna protiv mafije“ biće održan ispred policijske stanice u Pap Pavla 46 u 19 sati.

Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada.

– Novi Sad je, pod udarom vlasti i investitora oličenim u GUP-u, na protestu 21. jula odgovorio jedino kako je znao – hrabro i solidarno, a SNS mafija je još jednom pokazala svoje pravo lice celoj Srbiji. Privatni batinaši potpomognuti kordonom policije gazili su žene i penzionere. Znaj da će gaziti sve nas, jednog po jednog, ako im sada ne odgovorimo. Kolenom na vrat i lisice koje na ruke stavlja privatno obezbedjenje odgovor je gradske vlasti na borbu za grad po meri čoveka. Batinaši i policija predstavljaju i brane mafiju koja vodi ovu državu, a za koju očigledno zakoni ne važe! Ovo ne sme proći bez odgovora svih ljudi kojima je do Novog Sada i Srbije stalo – piše u pozivu na protest.

Na protest su pozvali Ekološki front Novi Sad, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, grupa Dunavac-Šodroš, organizacija Za zeleno Novo naselje, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Omladinska studentska akcija Novi Sad – OSA, Eko straža Novi Sad, Sveti Dunav, MZ Liman, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA i Udruženje građana Futoška inicijativa.

Podrška javnih ličnosti

Pozivu na protest „Buna protiv mafije“ pridružile su se i javne ličnosti. Glumci Gorica Popović, Svetlana Bojković, Tihomir Stanić i Radoslav Rale Milenković, karikaturista Dušan Petričić, reditelj Goran Marković, te pisac Marko Vidojković, čan benda „Ateist rep“ Vladimir Radusinović Radule pozvali su građane na protest u Novom Sadu.

I kontraprotest

Visoki funkcioner SNS-a Vladmir Đukanović pozvao je građane Novog Sada da izađu u što većem broju i pobune se protiv demonstranata koji organizuju protest u četvrtak.

– Pobunite se protiv mafije koja je htela nasilno da upadne u Skupštinu Vojvodine. Stop teroru mafije koja smatra da može kako joj dune da blokira ulice, da upada u institucije, da napada policiju. Vreme je da se toj bandi stane na put – napisao je Đukanović na Tviteru.

Izvor: novisad.com
Foto: Promo