Početna Gradske teme Sutra u podne oglasiće se sirene, na Fruškoj gori crkva posvećena žrtvama...

Sutra u podne oglasiće se sirene, na Fruškoj gori crkva posvećena žrtvama “Oluje”

hrvatski-vojnik-slikao-srbina-ubio-srbina-akcija-oluja-1328585176-100338

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba, sutra, 5. avgusta, u 12 sati biće aktivirane sirene za javno uzbunjivanje u trajanju od 60 sekundi, saopštili su iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Sirene će sutra emitovati signal za prestanak opasnosti u trajanju od 60 sekundi.

Dan sećanja na stradanje i progon Srba obeležava se povodom odavanja počasti tragično stradalom srpskom narodu u akciji hrvatske vojske “Oluja”.

Takođe, episkop sremski Vasilije rekao je danas u Banstolu, povodom akcije hrvatske vojske “Oluja”, da će u tom fruškogorskom naselju uskoro biti podignuta Crkva Blage Marije, svojevrsna svetinja posvećena žrtvama te akcije.

“Na ovom parčetu zemlje iznići će crkvica u spomen svih onih koji su mučeni, ubijani i stradali na putu istine i svoje slobode, bežeći od neprijatelja. Crkva će biti posvećena Blagoj Mariji i svima onima koji su svoje živote dali na putu spasenja”, rekao je vladika Vasilije posle parastosa povodom 20 godina od “Oluje”. On je poručio Srbima da se ne dele i da žive složno i u miru.

Vladika je podsetio da su mnogobrojni Srbi proterani iz Hrvatske, svoje stanište našli u Srbiji. On je napomenuo da je predsednik Srbije jedan od ktitora buduće crkve Blage Marije u Banstolu.

Parastosu i osveštanju krsta koje je služio episkop Vasilije ispred buduće Crkve Blage Marije prisustvovalo je oko 300 ljudi, među kojima je bio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U Banstolu danas živi oko 3.500 ljudi od kojih je 95 odsto proterano iz nekadašnje RSK i Hrvatske.

Izvor: 021, Srna

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here