Početna Gradske teme Sva dvorišta vrtića u Novom Sadu i okolini tretirana protiv krpelja

Sva dvorišta vrtića u Novom Sadu i okolini tretirana protiv krpelja

0

Tokom proteklog vikenda u dvorištima predškolskih ustanova u Novom Sadu izvedena je preventivna akcija zaštite zdravlja mališana od krpelja. Akciju je iniciralo Gradsko veće, sa ciljem da zelene površine tokom ovog perioda budu što bezbednije za boravak i igru mališana, a organizovala je i sprovela novosadska „Ciklonizacija“.

– Tokom vikenda, kada u objektima ne borave deca, naših pet ekipa opremljenih ULV generatorima smeštenim na automobile i ručnim generatorima za prostore nedostupe vozilima izvelo je tretmane protiv krpelja u 73 vrtića na teritoriji celog Grada Novog Sada, uključujući i sva prigradska naselja i sela, kao i Sremske Karlovce – navode iz „Ciklonizacije“.

Akcija koja je sprovedena je sistematski odgovor na činjenicu da se iz godine u godinu povećava procenat krpelja koji prenose opasnu lajmsku boles koja, inače, ima sezonski tip javljanja. Njen pik je od aprila do kraja juna, a zatim dolazi period manje aktivnosti krpelja sve do kraja avgusta i septembra kada se pojavljuje drugi pik.

Brojnost krpelja varira od godine do godine zbog raznih faktora, ali je poznato da većoj brojnosti krpelja pogoduje blaga zima. Na našem području svojim ubodom krpelji na ljude prenose dve bolesti: bakterijsku infekciju uzrokovanu bakterijom Borrelia burgdorferi, poznatu pod imenom Lajmska bolest i virusni krpeljni meningoencefalitis. U našim krajevima Lajmska bolest je znatno rasprostanjenija, a stručnjaci se slažu da je u njenom sprečavanju najvažnija prevencija, odnosne akcije koje će sprečiti ubod krpelja.

Izvor: novisad.com
Foto: Ciklonizacija