Početna Gradske teme Svaki dan po jedna prijava rada na crno u Novom Sadu

Svaki dan po jedna prijava rada na crno u Novom Sadu

Oko 250 radnika i anonimnih građana prijavilo je novosadskoj inspekciji rada da rade na crno ili imaju saznanja da određeni poslodavac ne prijavljuje svoje zaposlene. Ova cifra odnosi se na period od godinu dana, što znači da skoro svakog dana stigne nova prijava rada na crno na teritoriji koju pokriva inspekcija rada u Novom Sadu, a to je Južnobački okrug.

Inspekcija ima pune ruke posla u kontroli ugovora radnika i poslodavaca, a ujedno i prijava obaveznog socijalnog osiguranja. Kako za 021 navode u Ministarstvu za rad, u proteklih godinu dana novosadski inspektori rada su na faktičkom radu (dakle, bez odgovarajućeg ugovora o radnom angažovanju ili prijave na obavezno socijalno osiguranje) zatekli ukupno 1.427 radnika. Kao i proteklih godina, jedna poseta inspekcije dovoljna je da poslodavac počne da prijavljuje radnike, te je od navedenog broja ukupno 1.391 radnika dobilo ugovore i počelo da dobija uplate doprinosa.

Šta se dešava sa poslodavcima koji se ogluše o mere inspekcije rada da zasnuju zakonski radni odnos sa svojim radnicima?

“Ukoliko se kod poslodavca zatekne lice koje radi bez zaključenog ugovora o radu ili drugog ugovora u skladu sa Zakonom o radu, inspektor rada inicira pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika, pred prekršajnim sudom, a poslodavcu nalaže da otkloni utvrđeno kršenje propisa. Zaprećena kazna za poslodavca koji sa angažovanim licem nije zaključio ugovor o radu ili drugi ugovor u skladu sa Zakonom o radu je od 800.000 do 2.000.000 dinara za pravno lice i 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice, odnosno 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnika”, navode u ministarstvu za rad za naš portal.

Svega oko tri odsto poslodavaca, nakon posete inspekcije, ne potpiše ugovor s radnicima. Osim onih poslodavaca koji ne žele da prijave radnike i radije bi da se protiv njih podnese prekršajna prijava, postoje i poslodavci koji, kažu u inspekciji, ne mogu da izvrše meru inspektora.

“Na primer, zatečeno radno angažovano lice ne može da se prijavi na obavezno socijalno osiguranje zbog toga što je kod drugog poslodavca već u radnom odnosu, radnik ne može da stupi u radni odnos kod poslodavca jer nema potrebnu dokumentaciju i slično. Takođe, ponekad, razlog za nepostupanje poslodavca po nalogu inspektora rada je i taj što zaposleni iz ličnih razloga ne želi da nastavi da radi, jer ima smetnje za dalji rad. Svakako, cilj inspekcije rada je da što veći broj lica koja rade bez zaključenog ugovora o radu ili drugog ugovora u skladu sa zakonom i bez prijave na obavezno socijalno osiguranje, zasnuju radni odnos u skladu sa zakonom”, navode u ministarstvu za 021.

Osim kršenja Zakona o radu, poslodavci u, na primer, građevinarstvu, pribegavaju i kršenju Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, što mahom ima kobne posledice kad dođe do smrtnih slučajeva na radnom mestu. U najvećem broju slučajeva ispostavi se da je poginuli radnik na građevini radio na crno, u nebezbednim uslovima.

Ministar za rad Zoran Đorđević u utorak je izjavio da je “Srbija na pravom putu da iskoreni rad na crno” i dodao da je dobrim rezultatima doprinela i kampanja “Reci ne radu na crnom”, u okviru koje građani preko besplatne telefonske linije mogu da prijave neregularnosti na radu.

Takođe, u inspekciji dodaju da je ove godine u celoj Srbiji otkriveno oko 12.500 radnika angažovanih na crno.

Prekovremeni, neplaćeni rad, opasnost na radu, kašnjenje ili neisplaćivanje plata, izbegavanje uplate doprinosa i mobing samo su neke od pojava koje radnik u Srbiji trpi. Prošle godine je načelnica u inspekciji rada Maja Ilić poručila da radnik može da odbije da radi u nebezbednim uslovima, što mu dozvoljava Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu – ali ova dozvola je samo načelna jer je dobro poznato da reći “ne” gazdi znači i automatski otkaz.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay