Početna Gradske teme Sve službe Doma zdravlja Novi Sad rade smanjenim kapacitetom

Sve službe Doma zdravlja Novi Sad rade smanjenim kapacitetom

Pandemija koronavirusa poremetila je život na svim nivoima te su zdravstvene službe morale da formiraju ambulante i prostore koji će biti dostupni pacijentima za lečenje od infekcije kovid-19.

S obzirom na to da je dosta toga prilagođeno novonastaloj situaciji, pitali smo pomoćnicu direktrora Doma zdravlja “Novi Sad” dr Ljerku Popov kako rade ostale službe Doma zdravlja, za građane kojima je neophodan neki drugi pregled.

– Sve službe Doma zdravlja “Novi Sad” rade redovno, kao i pre infekcije koronavirusa, ali zbog posebne organizacije rada i formiranja kovid-ambulanti za lečenje pozitivnih pacijenata, te angažovnja određenog broja lekara i sestara u radu pri njima, imamo smanjen kapacitet ljudstva u ostalim službama i manji broj dostupnih termina za preglede – rekla je dr Ljerka Popov.

– Pacijenti mogu zakazati termin pregleda svakog radnog dana pozivanjem kol-centra 4879-000, kao i na broj telefona kod medicinske sestre koja je u timu izabranog lekara, ili putem mobilne aplikacije “Moj doktor”.

Po njenim rečima, s druge strane, pacijenti ređe dolaze kod lekara, zbog bojazni da se ne inficiraju virusom kovid-19 jer polaze od činjenice da, čim su veće grupe ljudi okupljene na jednom mestu, rizik od oboljevanja u velikoj meri raste.

– Nastavljeno je izdavanje recepata putem telefona za sve pacijente koji imaju hroničnu terapiju, a stabilnog su zdravlja – kaže naša sagovornica.

– Ukoliko pacijent nije stabilan i zdravlje mu se pogorša, obavezno treba da se javi izabranom lekaru, s kojim dogovara dalje lečenje. Nekada i preporučimo, ukoliko stanje nije hitno, da ne dolaze u ambulante, što ne znači da ne treba da dođu ukoliko im je zaista neophodna pomoć jer određeni procenat pacijenata voli da dolazi kod lekara, pa nekad i bez preke potrebe.

Kako kaže, Služba pedijatrije je specifična, te je i za vreme vanrednog stanja radila sve sistematske preglede i vakcinacije, ali u manjem obimu, pre svega zato što su se roditelji malo plašili, a lekari su savetovali, gde su mogli, da se termini pomeraju.

– Pedijatri su u obavezi da redovno rade sistematske preglede, koji uključuju i vakcinaciju za svu decu, što je stav Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Ministarstva zdravlja – navodi dr Popov.

– Leto je, deca već duže ne idu u škole, te se među njima prenosilo mnogo manje respiratornih infekcija, nevezano za kovid infekciju. Tako i sada imamo trend smanjenja priliva pacijenata, stoga nisu ni gužve i redovno se obavljaju vakcinacija i sistematski pregledi.

Po doktorkinim rečima, putem kol-centra, osim zakazivanja termina za preglede, mogu se dobiti i sve neophodne informacije o radu izabranih lekara, ili njihovog rasporeda koji je promenjen zbog renoviranja objekta na Limanu i preseljenja određenih službi na druga mesta. Period je godišnjih odmora te su zaposleni počeli da koriste stare godišnje odmore koje nisu mogli otkako je krenula infekcija virusom kovid-19.

– Nas čeka jesenji period, kada očekujemo verovatno malo veći udar generalno respiratornih infekcija, ne samo koronavirusa već i gripa i drugih respiratornih bolesti sličnih gripu – ističe dr Popov, i dodaje da se stoga medicinski radnici moraju malo odmoriti da bi spremni dočekali nove izazove.

Školica za trudnice radi

Po rečima dr Ljerke Popov, Škola za trudnice radi već decenijama i nijednog trenutka se nije gasila, izuzev za vreme vanrednog stanja, jer su tada bili obustavljeni svi preventivni skrining-programi da se ne bi ugrozila zdrava populacija.

Školica za trudnice sada radi u manjem kapacitetu i obimu nego ranije, prave se manje grupe, a zainteresovanost trudnica postoji kao i uvek. Razmatrana je i mogućnost da se napravi onlajn škola, ali su se javile neke tehničke poteškoće, te se doktorka nada da će u narednom periodu i to moći da se realizuje. Školica za trudnice se nalazi u objektu “Jovan Jovanović Zmaj”. Uskoro treba da se otvori i Reproduktivni centar za pronatalitetnu politiku, a Škola će biti prebačena tamo i imaće mnogo bolje uslove za rad.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay