Početna Gradske teme Sve veće interesovanje mladih za forenziku

Sve veće interesovanje mladih za forenziku

0

Sve veće interesovanje mladih za forenziku motivisalo je upravu Srednje tehničke škole “Pavle Savić” u Novom Sadu da počne sa školovanjem tehničara za operativnu forenziku. Prva generacija na tom smeru ima trideset učenika.

Sve ono što su imali prilike da gledaju u kriminalističkim filmskim i serijskim ostvarenjima, budući tehničari operativne forenzike učiće tokom četvorogodišnjeg školovanja, a sve sa ciljem da bi bili obučeni za rad na terenu, analizu izveštaja, obradi i čuvanju dokaza sa lica mesta, ali i za ono najvažnije – rad u laboratoriji na obradi rezultata.

U tehničkoj školi “Pavle Savić” oni imaju priliku da rade u laboratorijama koje su opremljene po evropskim forenzičarskim standardima.

Učenici kažu da su se za forenziku zainteresovali upravo zahvaljujući popularnom filmskom sadržaju na tu temu, ali da im je cilj da rade u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku.

Nova generacija tehničara za operativnu forenziku u tehničkoj školi “Pavle Savić” biće upisana i u novoj školskoj 2023/2024. godini, a uslov za upis je, pored proseka iz osnovne škole i položenog prijemnog ispita, lekarsko uverenje, koje je namenjeno tom obrazovanom profilu.

Izvor: RTV.rs
Foto: RTV.rs