Početna Gradske teme Sve veći broj kradljivaca automobila

Sve veći broj kradljivaca automobila

kradja

Kradljivci u Novom Sadu prate savremene tehnologije, pa do automobila mogu da dođu najviše za 15 sekundi, jer im je toliko potrebno da dekoderom ili drugim savremenim alatima poskidaju sve zaštite. Na meti su najčešće kola koja se brzo mogu prodati, na prvom mestu “folksvagen” i njegov “golf”, a zatim slede “audi” i “reno”. Vozila se prodaju i u delovima.

Mada je na području PU Novi Sad regostrovano manje krađa vozila, po rečima Zorana Alana, nestanak određenih modela zavisi od potražnje auto-delova na tržištu.

Primetno je u poslednje vreme da se kradu “rendž roveri” i “land roveri”. I “BMW-i” su na meti, jer je potražnja za delovima ovakvih marki vozila sve veća“, kaže Alan.

Interesantno je da nijedan automobil ukraden na području Novog Sada ne ostaje u gradu već posle “obrade” sečenjem na delove, rasparčani završavaju u drugim gradovima. Postoje grupe organizovane tako da su jedni zaduženi za krađu vozila, drugi da ih rastave, a potom se delovi prodaju.

Krađe su isključivo zbog prodaje, mada ima slučajeva da lopovi neko vreme koriste vozilo, a zatim ga ostave. Takav je slučaj sa starijim modelima. Policija je početkom godine pronašla dvojicu maloletnika i dva trinaestogodišnjaka u “opelu” koji su prethodno ukrali.

Poznat je i slučaj krajem prošle godine, kada je patrola uočila “opel” za koji se sumnjalo da je ukraden u Novom Sadu, a policajcima je bilo sumnjivo što je maloletnik za volanom. Kada mu je policija blokirala put na Iriškom vencu, on je vozilom udario u policijsko vozilo, posle čega je uhapšen.

Policija je početkom godine pronašla i trojicu maloletnih Novosađana od 14, 15 i 17 godina, osumnjičenih da su pokušali da ukradu četiri “opela” na Bulevaru oslobođenja, Novom naselju i Detelinari. S obzirom na to da vozila nisu mogli da pokrenu, sumnja se da su dva automobila zapalili, a da su iz jednog ukrali lična dokumenta vlasnika.

Autor: Novosti
Foto: Ilustracija, Guliver

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here