Početna Gradske teme Sve više obolelih od malih boginja u Novom Sadu, nadležni apeluju na...

Sve više obolelih od malih boginja u Novom Sadu, nadležni apeluju na roditelje

Dvanaesti slučaj malih boginja potvrđen je u Novom Sadu, navode u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Broj zaraženih porastao je za četiri u poslednja tri dana i ne pokazuje tendenciju pada. Zbog rasta broja obolelih i epidemiološki međusobno povezanih slučajeva, Institut za javno zdravlje Vojvodine 3. januara je prijavio epidemiju morbila u Novom Sadu.

Najmlađi oboleli su dve bebe od devet meseci, dok nastarija osoba ima 43 godine.

Zbog rasta broja obolelih, nedavno je reagovao i Dom zdravlja “Novi Sad”. Ustanova je pozvala roditelje svih mališana koji nisu vakcinisani da to što pre učine, uvidevši i da se određeni roditelji nisu odazvali pozivu lekara.

I ovim putem želimo da podsetimo roditelje da je vakcinacija najznačajniji civilizacijski iskorak 20. veka, te da je sprečila masovno oboljevanje ljudi. Molimo roditelje da decu koja su zdravstveno spremna da prime vakcinu dovedu kod svog izabranog pedijatra i time spreče dalje širenje epidemije“, apelovao je prošle sedmice novosadski Dom zdravlja.

Inače, ukupan broj obolelih u Srbiji je 886. Krajem prošle godine male boginje odnele su i prvi život, nakon 20 godina, a početkom ove godine preminulo je i dvogodišnje dete.

Oboleli uglavnom dobiju zapaljenje pluća, koje se ispostavi kao opasno.

Izvor: 021.rs

Foto: Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here