Početna Gradske teme Svečani defile Vojske Srbije 22. oktobra u Novom Sadu

Svečani defile Vojske Srbije 22. oktobra u Novom Sadu

0

vojska-srbije_660x330

Svečani defile Vojske Srbije u subotu, 22. oktobra u Novom Sadu, povodom 72. godišnjice od oslobođenja grada i Srbije od fašističke okupacije biće prilika da građani vide najsavremenija borbena sredstva i naoružanje srpske namenske industrije.

Obeležavanje Dana Novog Sada počeće svečanom sednicom republičke i pokrajinske vlade i odavanjem počasti poginulim herojima rata. Na potezu od Varadinske duge do Žeželjevog mosta, centralno mesto zauzeće borbena vozila iz programa “Jugoimport SDPR” i Vojno tehničkog instituta, kojima je naoružana Vojska Srbije, ili se njihova isporuka očekuje. Reč je o najsavremenijim sredstvima koje Srbija izvozi i stranim kupcima, kao i naoružanje napravljeno kao rezultat saradnje sa partnerima iz sveta, potvrđeno je “Novostima” u Vladi.

Građani će moći da vide oklopno vozilo “lazar 3”, koje čini vrh domaće vojne industrije i izaziva veliku pažnju stranih oružanih snaga. Biće izložene najnovije verzije samohodnih haubica “sora” i “nora”, koje će činiti udarnu snagu naše vojske na velikim dometima.

Na Keju će biti izložen i višecevni lanser raketa “morava” sa dva modula. Reč je o raketama 122 milimetra tipa “grad” i modifikovanim projektilima 128 milimetara “oganj”. “Morava” je predstavljena pre manje od godinu dana, a u Novom Sadu biće prvi put izneta pred oči građana. Posebnu pažnju javnosti izazvaće i nova terenska i borbena vozila, koja su u saradnju sa VTI produkt domaće industrije.

Svečanost u Novom Sadu upotpuniće naleti avijacije i defile Garde. Nebom će 22. oktobra leteti “migovi” 29 i 21, kao i školsko-borbeni avioni “lasta”. Planirana je plovidba brodova Rečne flotile, kao i demonstracija antiterorističkog desanta Specijalne brigade Vojske Srbije.

Borbena tehnika koja će biti prikazana u Novom Sadu ravnopravna je mnogim inostranim sredstvima i zaista je jedinstvena u regionu. To je slučaj sa raketom “alas”, koja je najsloženiji borbeni sistem na kojem rade domaći stručnjaci. Početkom serijske proizvodnje, ova tehnika, uz sva usavršavanja i modifikacije, biće okosnica vojne moći Srbije u sledećih nekoliko decenija, kažu u Vojsci Srbije.

Većina sredstava koja će biti prikazana u Novom Sadu već je u naoružanju u Srbiji. MUP je ove godine pojačan sa 20 vozila “lazar”, a još 12 biće isporučeno vojsci i policiji. Slično je i sa savremenom verzijom oklopnog vozila BVP M80 sa novim topom većeg kalibra. U planu je i uvođenje u naoružanje samohodnih haubica “nora”, kao i raketnih sistema dugog dometa.

Autor: Novosti
Foto: vs.rs