Početna Gradske teme Svečano obeležena slava Grada Novog Sada

Svečano obeležena slava Grada Novog Sada

slava grada 16 novembar

Povodom slave Grada Novog Sada – Đurđic, u Svečanoj sali Gradske kuće upriličeno je sečenje slavskog kolača. U tom svečanom činu, u prisustvu brojnih zvanica učestovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Gradonačelnik je prethodno prisustvovao i služenju Svete arhijerejske Liturgije u Sabornom hramu.

slava grada6 16 novembar

Zadovoljstvo je videti veliki broj sugrađana na liturgiji u Sabornom hramu, kao i punu Gradsku kuću gostiju iz različitih sfera društvenog i verskog života grada. Svedoci smo toga da svake godine u obeležavanju gradske slave učestvuje sve više građana, a čini se da je ove godine na slavi prisutan najveći broj ljudi, koji su došli iz skoro svih institucija u gradu. Pored vladike bačkog i vladike sremskog, biskupa Slovačke evangelističke crkve, muftije novosadskog i vojvođanskog, predsednika Jevrejske opštine i drugih, danas su sa nama i gosti sa Kosova i Metohije, iz Prizrenske bogoslovije. Sveti Georgije je zaštitnik svih Novosađana, bez obzira na to kojoj konfesiji pripadaju. Ovo je svenovosadska svetkovina i niko nema monopol nad njom. Kao što svaka porodica ima svog zaštitnika, tako i naš grad Novi Sad, kao naša velika porodica i dom, ima Svetog Georgija. Mi se molimo i svojim radom zalažemo da Novi Sad bude srećna i jedinstvena porodica napretka, da se naša kuća razvija, a to pre svega zavisi od nas građana – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

slava grada9 16 novembar

Kum slave Grada dr Aleksandar Milovančev rekao je da je ponosan što mu je pripala čast da nosi tu titulu ove godine.

Okupivši se ovde danas u velikom broju, pokazali smo jedinstvo, slogu i ljubav. Danas su teška vremena u celom svetu, a Novi Sad pokazuje da na jednom mestu može postojati ljubav, sloga i tolerancija koje se šire i izvan našeg grada – rekao je Milovančev.

Svečana akademija biće održana danas u 19 časova u Studiju M u ulici Ignjata Pavlasa br. 3, a biće posvećena sećanju na episkopa bačkog Irineja Ćirića, budući da se ove godine obeležava 60 godina od njegovog upokojenja.

Autor i foto: NsHronika.rs