Početna Gradske teme Svečano otvaranje “Danubius Food Planeta” 11. maja od 17h na Trgu slobode

Svečano otvaranje “Danubius Food Planeta” 11. maja od 17h na Trgu slobode

Drugi festival nacionalnih kuhinja “Danubius Food Planet” biće otvoren u petak, 11. maja, od 17 časova na Trgu slobode.

Ambasada Crne Gore će i ove godine otvoriti festival svojom tradicionalnom kuhinjom i kulturom.

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius, proslaviće će značajan jubilej, 100 godina postojanja, sa svim posetiocima. Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Program svečanog otvaranja:

17h – svečano otvaranje – Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Novog Sada

17:05 – obraćanje Predraga Markovića, generalnog direktora Danubiusa

17:15 – nastup plesnog kluba “Partizan 2”

17:25 – predstavljanje Crne Gore

– obraćanje generalnog konzula Crne Gore u Srbiji, Miodraga Kankaraša

17:35 – nastup Duo gitara – Srđan Bulatović i Darko Nikčević – tradicionalne i moderne crnogorske pesme i degustacija crnogorskih specijaliteta

Od 11. maja do 3. juna u okviru “Danubius Food Planeta” predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta. Ambasadori, kuvari ambasada, uz pomoć studenata Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, pripremaće hranu u Gorenje kuhinji koja će se tokom festivala nalaziti na Trgu slobode.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura “stare novosadske kafane”, Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

“Danubius Food Planet” organizuju Color Media Communications, Ninamedia, Subsidium i HBO Color Media Events, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: Danubius, Gorenje i Heineken Srbija.