Početna Gradske teme Svečano otvaranje izložbe “Moj život na ulicama Novog Sada”

Svečano otvaranje izložbe “Moj život na ulicama Novog Sada”

Dok se šetate gradom, sedite u omiljenom kafiću ili čekate zeleno svetlo na semaforu… da li ste primetili decu koja rade na ulici?

Bez obzira na to da li prose od prolaznika, nalaze vam mesto na parkingu, sakupljaju papir, karton, bakar, prodaju na pijacama… ona rade. Rade a da se za to sama nisu prijavila. Rad od kojeg neće dobiti prikladno iskustvo niti poneti lepe uspomene. To je njihovo rad(os)no detinjstvo na ulici.

Na mnogim izložbama, u novinama i na internetu neretko imamo priliku da vidimo profesionalne fotografije na kojima su uhvaćeni oni momenti gde deca rade ili žive na ulici. Te fotografije su veoma emotivne i mnoge od njih izazivaju tugu. Fotograf je ukrao jedan trenutak njihovog života i zabeležio ga na svoj način. No, zaboravimo na trenutak sve te profesionalne fotografije, načinjene skupocenim aparatima iz ugla odrasle osobe, i zapitajmo se šta zaista vide deca koja su uključena u život i/ili rad na ulici? Kako deca vide svoj život, svoje drugare, porodicu, svoj dom?

Ova priča počela je 12. aprila 2016. godine na dan kada se obeležava Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici, pod nazivom “Moj život na ulicama Novog Sada”.

Svaka fotografija je tu da ispriča svoju priču jer su autori upravo deca koja život provode na ulici. Te priče često su teške i tužne ali u isto vreme i pune dečje radosti. Bez obzira na to da li je bio sunčan ili tmuran, kišovit dan ili pak dan koji je sam po sebi dovoljno težak, dvadeset autora je sa posebnom pažnjom pristupilo svakoj foto radionici. Ali pre svega, na prvom mestu je bila škola.

Zato cilj projekta i jeste bio da se putem timskog rada i posvećenosti osnaže deca, kako bi prepoznala svoje potencijale, izgradila samopouzdanje i kao takva krenula u svet i učinila svoj život boljim.

Fotografije su nastale u novosadskim neformalnim naseljima (Adice, Bangladeš, Veliki Rit) kao i u drugim delovima grada Novog Sada.

Ovaj projekat je usko vezan i za Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada koji se obeležava 12. juna, imajući u vidu da ovakve aktivnosti sa decom idu u pravcu zaštite svakog deteta i kvalitetno organizovanog vremena, a naročito dece iz osetljivih društvenih grupa.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za sutra, 5. jun u 18 časova, u prostoru dvorca Eđšeg, u ulici Antona Čehova 4. Manifestacija će biti humanitarnog karaktera te će svi posetioci svojom donacijom moći da doprinesu daljem usavršavanju učesnika projekta.

Projekat je realizovan u saradnji Ekumenske humanitarne organizacije i austrijske organizacije Herbert Stepic CEE Charity uz podršku Raiffeisen banke Srbije i austrijske kompanije Pagro diskonta.

Izložba će trajati do 15.juna, svaki dan od 9 do 19 časova.

Autor: NsHronika
Foto: Promo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here