Početna Gradske teme Svečano uručena nagrada “Stražilovo” Anđelku Anušiću

Svečano uručena nagrada “Stražilovo” Anđelku Anušiću

andjelko-anusic-jelena-milosev

Na Stražilovu, kod “Brankovog čardaka”, danas je svečano uručena prestižna nagrada “Stražilovo” Anđelku Anušiću, za knjigu izabranih i novih pesama “Epitafi za neznane”.
Zatim, specijalna nagrada “Stražilovo” za najbolji pesnički prvenac uručena je Jeleni Milošev, za zbirku “Ćutanja pre poleta”. Ova nagrada se dodeljuje za najbolje knjige objavljene u Brankovom kolu.

U svom nadahnutom obraćanju, Anđelko Anušić je istakao: “Aleksije, odnosno Branko, kao što znamo, rođen je u Slavonskom Brodu, varoši koja u to vreme stolovaše u Vojnoj Krajini, slavonskom njenom delu. Preci Brankovi stoga, na izvestan način, behu Graničari. Kao i on sam što je bio seobnik, seobar. Unutrašnji raseljenik, sa krstom epitimije i epifanije koji nosu u sebi to raseljeništvo. Danas bi rekli, s različitim valerima značenja tog pojma: Doseljenik. Došljak. Nadošlica. Prognanik. Izbeglica”.

Na vrhu Stražilova, pored Brankovog groba, pesnikinja Jelena Aleksić položila je cveće i zapalila sveću, a potom rekla svoju pesmu posvećenu Radičeviću. Glumac Boško Petrov govorio je Brankovu pesmu “Kad mlidijah umreti”.

Na čuvenom Stražilovskom mitingu poezije nastupili su Stevan Tontić, Enes Kišević, Dragica Stojanović, Perica Markov, Dragana Kragulj, Ivan Lalović, Mićo Savanović, Saša Nišavić, Andrea Beata Bicok, Dimitrije Panfilov, Dubravka Milenković, Ivan Despotović, Nataša Živković i drugi.

Večeras će u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu biti promovisane sveže pesničke knjige Brankovog kola, Ivana Despotovića i Gorana Šaule.

Svoje polusatne pesničke nastupe u istom ambijentu imaće laureati Enes Kišević, Anđelko Anušić i Jelena Milošev.

U nedelju, u centru Sremskih Karlovaca, na Trgu Branka Radičevića, kod česme “Četiri lava”, biće održan čuveni, sad već 28. Turnir pesnika u šahu, po ugledu na Branka Radičevića koji je “šaha igrao vrlo vešto i vrlo brzo pokretao figure”. Igraju Goran Babić, Petar Lazić, Želidrag Nikčević, Stevan Tontić, Radomir Mićunović i drugi.

Autor: RTV
Foto: Brankovo kolo