Početna Gradske teme Svečanom akademijom u Novom Sadu obeležen Dan 1. brigade kopnene vojske

Svečanom akademijom u Novom Sadu obeležen Dan 1. brigade kopnene vojske

Svečana akademija povodom obeležavanja Dana 1. brigade kopnene vojske, održana je juče u Domu vojske.

Taj dan se obeležava kao sećanje na 9. novembar kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad. Zbog toga se 9. novembar obeležava i kao Dan oslobođenja grada Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Sve manifestacije i svečanosti koje se ovih dana dešavaju u Novom Sadu, a vezane su za obeležavanje 9. novembra, jesu uvod i najava velikog jubileja koji ćemo obeležiti sledeće godine. U pitanju je godišnjica od nacionalnog značaja, koja po važnosti i značaju prevazilazi okvire Novog Sada i Vojvodine, a to je jedan vek od prisajedinjenja Bačke, Baranje, Srema i Banata Kraljevini Srbiji, odnosno Vojvodine Srbiji. To će biti centralni događaj u zemlji za 2018. godinu, kako u političkom, tako u kulturološkom pogledu i očekujem da će predstavnici Grada, zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade i predsednikom Matice srpske imati sastanak sa predsednikom države, kako bismo mu predočili šta sve pripremamo za godinu jubileja“, naveo je gradonačlenik Novog Sada Miloš Vučević.

On je dodao da je želja lokalne vlasti da se na Trgu Republike podignemo spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, u narodu poznatom kao Oslobodilac.

To bi bila svojvrsna kruna u smislu simbolike obeležavanja te značajne godine u Novom Sadu, u kojoj ćemo takođe obeležiti i veliki jubilej tzv. dobrovoljačkih naselja Veternik i Stepanovićevo“, zaključio je Vučević.

Brigadni general Željko Petrović istakao je da hrabrost koju su vojnici iskazali daleke 1918. godine oslobađajući grad, obavezuje sve naredne generacije Vojske Srbije da taj duh neguju i unapređuju. On je najavio da će u četvrtak, 9. novembra u kasarni “Jugovićevo” biti organizovana vojna svečanost i svečani defile.

Izvor: 021.rs
Foto: Grad Novi Sad