Početna Gradske teme Svetski poznata pijanistkinja Marta Argerič potpisala koncertne klavire za Novi Sad i...

Svetski poznata pijanistkinja Marta Argerič potpisala koncertne klavire za Novi Sad i Muzičku školu

0

Nova muzičko-baletska škola predstavila je zvanično nove klavire, dva grand pijana potpisana i autorizovana od strane svetski poznate koncertne pijanistkinje Marte Argerič.

Vrata nove škole otvorila je direktorka Muzičke škole “Isidor Bajić” Radmila Rakin-Martinović, a otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Koncertne klavire, u vrednosti od 280.000 evra, prvi su imali priliku da isprobaju profesor doktor Dorian Leljak, predsednik Svetske asocijacije klavirskih pedagoga i redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i profesor Kraljevskog muzičkog u Londonu i Aleksandar Đermanović, doktorand Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Svi klaviri su putovali iz Japana, preko Nemačke, u Novi Sad. Ova dva klavira su putovala malo duže. Oni su posetili maestru Martu Argerič, najpoznatiju svetsku pijanistkinju današnjice, da ih isproba i ona ih je potpisala i izvršila autorizaciju kvaliteta. Novi Sad je ovo zaslužio – istakla je Radmila Rakin-Martinović.

U sali, na trećem spratu zgradu, opremljenoj za 180 ljubitelja muzike i baleta, svoju virtuoznost i talenat pokazala je sedmogodišnja Nikolina Popović, učenica prvog razreda Muzičke škole “Isidor Bajić”.

Svaki put kada obiđemo ovu zgradu na Limanu 3, vidimo da je nešto novo urađeno i da je joj lepši i prilagođeniji za one za koje je i građen, a to su pre svega učenici, ali i naši profesori, ali i građani koji će dolaziti da uživaju u njihovom znanju i umetničkim veštinama. Stigli su i tako dugo čekani instrumenti, uspešno smo i to završili – rekao je Vučević.

Gradonačelnik je istakao da će ova škola uspeti da čuva naše talente, ali i privlačiti učenike širom regiona, a da se će od prvog septembra, ako epidemiološka situacija to dozvoli, đaci sesti u klupe u novoj zgradi.

Dobili smo više hiljada čestitki iz svih krajeva sveta, ali sa njima i jedno pitanje koje glasi kako nam je to uspelo u vreme pandemije i teških vremena. Mi nemamo formulu, ni ja ni moja koleginica Sanja iz Baletske škole, ni moji saradnici, ali ću ipak reći pet stvari- 112 generacija talentovanih učenika, 112 godina posvećenog i visokostručnog rada naših nastavnika, 14 godina mog života, dve sposobne žene i jedan gradonačelnik vizionar koji ima viziju Novog Sada 22. veka – napomenula je Rakin-Martinović.

Direktorka Muzičke škole istakla je da se prvi koncerti u dvorani mogu očekivati već u septembru, kada sve bude završeno.

Niz instrumenata treba da stigne do jula meseca, što će upotpuniti školu.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: pixabay