Početna Gradske teme Svi na Ribarac! Novosađani u nedelju ponovo čiste obalu Dunava

Svi na Ribarac! Novosađani u nedelju ponovo čiste obalu Dunava

ribarac_3

Akcija čišćenja Ribarca i obale Dunava ponovo se održava u nedelju, 19. aprila, a organizuje je udruženje “Novi Sad ima srce” u saradnji sa brojnim drugim organizacijama.

Akcija će početi u 10.30 časova, a putokazi i bilbordi će sugrađane koji žele da učestvuju voditi ka splavu “Skiper” gde će biti glavno okupljanje.

Akciju čišćenja Ribarca je pre dve godine pokrenuo aktivista i humanitarac Jovica Vukša, osnivač udruženja “Novi Sad ima srce”, koji objašnjava kako je došao na ideju da je organizuje.

“Šetao sam sa decom obalom Dunava, po Šodrošu, Ribarcu i primetio sam da često moram da ih opominjem da ne diraju smeće i paze kuda hodaju. Puno je pecaroša, ljubitelja prirode, mladih koji dođu da uživaju u Dunavu i uzmu ono što im prija od prirode ali ostave nešto svoje iza sebe, a meni to mnogo smeta. Uz to, Dunav je sam po sebi jako zagađen, i ja to jednostavno nisam više mogao da gledam a da ništa ne preduzmem”, rekao je Vukša.

U čišćenju Ribarca i obale Dunava pored udruženja “Novi Sad ima srce”, ove godine učestvovaće i JKP Čistoća, Gradsko Zelenilo, Pokret Gorana Novi Sad, Pokret Gorana Vojvodine, kao i prijateljske organizacije “Rilej – Novi Sad”, “Infopolis omladinski info centar”, MB taksi, Udruženje “Fokus”, “Studentska unija Srbije”, Gimnazija “Živorad Janković” Novi Sad, Udruženje zaštite životne sredine “RIO”, Društvo za podršku osobama sa autizmom, Rehabilitacioni centar Duga, Čarda “Piknik”, Čarda “Noina Arka” i mnogi drugi.

Organizatori ističu da je ova akcija volonterskog karaktera i pozivaju sve građane Novog Sada koji dele iste vrednosti i ljubav prema Dunavu i njegovoj obali da im se pridruže, jer “kako kaže prosta računica, što nas je više, veću ćemo površinu očistiti od smeća”.

Ideja akcije je da se kroz tročasovnu šetnju kroz prirodu smeće sakuplja u džakove. Organizatori će obezbediti džakove, i jedan broj rukavica, ali apeluju na građane da ukoliko imaju ponesu svoje rukavice i vodu.

JKP Gradsko zelenilo bi tokom akcije čišćenja Ribarca trebalo da posadi određen broj sadnica.

“Novi Sad ima srce” ima ambiciju da svoje akcije u budućnosti naziva “Očistimo Novi Sad”, a to im po svemu sudeći ide od ruke budući da su od pre dve godine organizovali akcije čišćenja Ribarca, Šodroša, Kameničkog parka, dečijih igrališta, Fruške gore, Bećarca.

Jovica Vukša je pored akcija čišćenja grada učestvovao i u brojnim humanitarnim akcijama, kako za vreme poplava tako i da bi pomogao porodicama u teškoj materijalnoj situaciji i bolesnoj deci. Za razliku od onih ljudi koji prolaze pored problema ne želeći da se bave rešenjima istih jer ih se direktno ne dotiču, Vukša zajedno sa svojim istomišljenicima razvija vrednosti aktivizma, proaktivnosti i samoorganizovanja, kako bi Novi Sad za sve njegove građane bio bolje mesto za život.

Izvor i foto: 021.rs