Početna Gradske teme Taksi prevoznici do kraja godine voziće po jedinstvenoj ceni

Taksi prevoznici do kraja godine voziće po jedinstvenoj ceni

Svi taksi prevoznici, samostalni preduzetnici ili članovi taksi udruženja, do kraja godine voziće po jedinstvenoj ceni, potvrdili su iz Gradske uprave za inspekcijske poslove.
taksi_1362087480_670x0_1376917304_670x0Na ovaj način Grad planira da reši problem koji prave samostalni taksi prevoznici, koji prosečnu vožnju od 250 dinara naplate i po 700 dinara.
Po važećem zakonu, oni cene svog prevoza mogu da povećaju koliko god žele, jer je Grad propisao samo minimalne cene, a nije ograničio maksimalne, rekao je glavni inspektor za saobraćaj i puteve Siniša Vujinović.
“Za sada postoje samo utvrđene najniže ekonomske cene taksi prevoza za tri tarife, a uskoro će se utvrditi i jedinstvene cene. To znači da će svi taksisti na teritoriji grada morati da voze po istoj ceni. Ove novine biće predviđene Zakonom o prevozu putnika, primena ovog zakona počeće nakon stupanja na snagu nove odluke o taksi prevozu”, rekao je Vujinović.
a10753a2b1fcab909c7e07ed3e083a2fOn je rekao da svi legalni taksisti na registarskim tablicama moraju da imaju oznaku “TX”. Na taj način građani najlakše mogu da utvrde ko je legalan, a ko ne. Da bi dobili tu oznaku, vozači kao i vozila moraju da ispune niz uslova.
Ukoliko uslovi nisu ispunjeni, saobraćajna inspekcija ima pravo da vozilo privremeno oduzime, i to do okončanja procesa na prekršajnom sudu. Do sada je to urađeno 294 puta.
Takođe, inspekcija taksistu može isključiti iz saobraćaja od 10 do 30 dana, što je urađeno oko 790 puta.
taxi-474199_19201-1024x768Novosađanima najveći problem predstavljaju takozvani “divlji taksisti” koji zapravo nisu divlji, već su uglavnom legalni. Česte prijave građana stižu zbog previsokih cena taksista sa tablama koje izgledom podsećaju na table već postojećih udruženja, te građani dolaze u zabunu.
Iz uprave za inspekcijske poslove kažu da većina tih taksista posluje legalno, da su prijavljeni u APR-u, da imaju sve potrebne dozvole, plombirani taksimetar i vidno istaknute cenovnike.
Ako ispunjavaju, ove uslove, inspekcije mogu da ih kazne samo prekršajno, jer koriste table sa nazivima, što se smatra kao reklamno propagandna poruka.
“Na tabli potpuno legalnog samostalnog taksi prevoznika ne sme da stoji ništa drugo sem grba Novog Sada, naziva “TAXI” i evidencionog broja, i šta god drugo da na tabli stoji smatra se prekršajem i da je to reklamno propagandna poruka”, objasnio je Siniša Vujinović.

Autor: 021.rs
Foto: Arhiva NS Hronike